Scanarea creierului ar putea înlocui parolele

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Binghamton consideră că au găsit un înlocuitor adecvat pentru parole, respectiv scanarea creierului. Sistemul pe care cerectătorii l-au dezvoltat se numeşte Brainprint, informează Descoperă.

590 afișări
Imaginea articolului Scanarea creierului ar putea înlocui parolele

Scanarea creierului ar putea înlocui parolele (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Sistemul foloseşte o cască pentru electroencefalogramă (EEG) şi o succesiune de 500 de imagini pentru utilizator, cu o rată de câte două imagini pe secundă. Studiind răspunsurile creierului la aceste imagini, aplicaţia computerizată este capabilă să depisteze o persoană din 30 cu o precizie de 100%.

Dacă această tehnologie va fi îmbunătăţită, ar putea oferi o modalitate ultra-securizată de confirmare a identităţii cuiva, care ar fi aproape imposibil de falsificat.

Conform Descoperă, imaginile, care includ poze cu o felie de pizza, o barcă, sushi, actriţa Anne Hathaway şi cuvântul "ghicitoare", sunt proiectate pentru a declanşa răspunsuri emoţionale definitive.

"Când vizionează sute de astfel de imagini, fiecare persoană are capacitatea de a gândi şi simţi individual, adică diferit de orice alt individ, numai în acest caz identificarea persoanei va fi extrem de precisă, doar prin activitatea creierului ei", a declarat cercetătorul Sarah Laszlo.

Cu scopul de a testa securitatea Brainprint, inventatorii lui au încercat să-l păcălească. O metodă a fost lumina intermitentă, la aceeaşi frecvenţă, a două persoane, pentru a vedea dacă există o sincronizare între creierele lor, dar testul nu a avut succes. Prin urmare, Brainprint rămâne o metodă sigură.

Sub influenţa armei sau, aflat sub constrângere, activitatea creierului se va schimba şi nu ar putea permite accesul.

"Ideea cheie este că vrem o identificare şi recunoaştere a persoanei bazată pe gândirea ei interioră. Activitatea din interiorul creierului nu este vizibilă pentru oricine altcineva. Mai interesant este faptul că vrem să utilizăm un răspuns non-volitiv. Asta înseamnă că nici măcar utilizatorul nu poate fi conştient de acest lucru", a declarat unul dintre membrii echipei, inginerul Zhanpeng Jin.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici