Şofranul, un posibil remediu împotriva orbirii

Şofranul, un condiment frecvent utilizat în bucătăria spaniolă şi în cea indiană, ar putea fi folosit pentru menţinerea acuităţii vizuale şi pentru prevenirea orbirii cauzate de degenerare maculară provocată de îmbătrânire.

1180 afișări
Imaginea articolului Şofranul, un posibil remediu împotriva orbirii

Şofranul, un posibil remediu împotriva orbirii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit dailymail.co.uk, studiile recente efectuate de oamenii de ştiinţă au relevat faptul că şofranul inversează efectele cauzate de degenerescenţa maculară, considerată cel mai frecvent factor de apariţie a orbirii în cazul persoanelor în vârstă.

"Vederea pacienţilor s-a îmbunătăţit după ce au luat pastile cu şofran", a declarat Silvia Bisti de la Universitatea din Sidyney, coordonatoarea acestui studiu.

"Atunci când au efectuat testele oculare tradiţionale, de citire a unor diagrame, o parte dintre pacienţi au putut să citească rândurile mici, din partea de jos a diagramelor, pe care nu puteau să le vadă înainte, iar alţi pacienţi au declarat că au reînceput să citească ziare şi cărţi", a adăugat Silvia Bisti.

Această descoperire este cu atât mai importantă cu cât numărul pacienţilor suferind de degenerare maculară se va tripla pe plan mondial în următorii 25 de ani, din cauza fenomenului de îmbătrânire a populaţiei.

Această maladie afectează un sfert din totalul persoanelor de peste 60 de ani din Marea Britanie şi peste jumătate din totalul persoanelor în vârstă de peste 75 de ani. În prezent există puţine tratamente care să încetinească ritmul de evoluţie a bolii şi niciun tratament care să o stopeze.

Deşi vederea periferică nu este afectată, boala afectează vederea centrală a persoanelor în vârstă, cauzând orbirea sau apariţia tulburărilor de vedere.

Şofranul a fost utilizat de multe secole de medicina tradiţională în tratamentul multor afecţiuni, însă studiul coordonat de Silvia Bisti este primul care a analizat efectele acestei mirodenii asupra vederii.

În cadrul unor teste efectuate în Italia, unde şofranul este cultivat pe suprafeţe mari, persoanele în vârstă suferind de degenerare maculară au primit în fiecare zi câte o pastilă cu şofran, timp de trei luni. În următoarele trei luni, voluntarii au primit un medicament placebo.

Al doilea grup de studiu a primit pastilele în ordine inversă. În total, la acest studiu au participat 25 de voluntari.

"Toţi pacienţii au relatat o îmbunătăţire a vederii în perioada în care au primit pastilele cu şofran. Însă după ce nu le-au mai primit, efectele benefice au dispărut cu rapiditate", a explicat coordonatoarea studiului.

"Formula chimică a şofranului este foarte complexă. Această plantă are proprietăţi cunoscute antioxidante, însă nimeni nu a studiat efectele ei asupra vederii", a adăugat cercetătoarea italiană.

Ea consideră că şofranul, folosit pe scară largă în bucătăria spaniolă şi în cea indiană, influenţează concentraţia de grăsimi de la nivelul globului ocular, făcând ca celulele vizuale să devină "mai puternice şi mai rezistente".

Şofranul este folosit în medicina tradiţională pentru a trata diverse maladii, inclusiv cancerul şi depresia. Această plantă are şi alte proprietăţi benefice, stimulând circulaţia oxigenului şi împiedicând moartea celulelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici