Sonda rusească Phobos-Grunt va cădea în Oceanul Indian pe 15 ianuarie

Fragmente din sonda spaţială rusă Phobos-Grunt, care a rămas după lansare pe orbita terestră în loc să se îndrepte spre Marte, urmează să cadă în Oceanul Indian, pe 15 ianuarie, a anunţat miercuri agenţia spaţială Roskosmos.

374 afișări
Imaginea articolului Sonda rusească Phobos-Grunt va cădea în Oceanul Indian pe 15 ianuarie

Sonda rusească Phobos-Grunt va cădea în Oceanul Indian pe 15 ianuarie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fereastra prevăzută pentru căderea pe Terra a fragmentelor din Phobos-Grunt a fost stabilită la intervalul 14-16 ianuarie, însă data de referinţă este 15 ianuarie, la 13.18, ora Moscovei" (09.18 GMT), potrivit unui comunicat postat pe site-ul agenţiei Roskosmos.

Potrivit unei hărţi publicate de agenţia spaţială rusă, resturile din această sondă vor cădea în Oceanul Indian.

"Data şi locul exact în care vor cădea fragmentele desprinse din Phobos-Grunt vor fi precizate pe măsură ce sonda pierde în altitudine", precizează site-ul Roskosmos.

Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2011, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei şi de atunci pierde puţin câte puţin din altitudine.

Phobos-Grunt, alcătuită din două module - din care unul era capabil să revină pe Terra -, avea ca obiectiv colectarea unor eşantioane de rocă şi praf de pe Phobos. Scopul era să determine dacă Phobos este un asteroid rămas captiv pe orbita lui Marte sau dacă acest mic corp ceresc - cu un diametru de 18 kilometri - este un fragment desprins din planeta roşie.

Sonda Phobos-Grunt a fost prima tentativă a Rusiei din ultimii 15 ani de a realiza o misiune de explorare interplanetară, după eşecul suferit în noiembrie 1996 de sonda Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific. Eşecul acestei sonde a reprezentat în acelaşi timp eşecul primei misiuni a Chinei spre Marte, întrucât Phobos-Grunt ar fi trebuit să plaseze satelitul Yinghuo-1 pe orbita planetei roşii, cu scopul de a-i studia şi monitoriza suprafaţa şi câmpul magnetic.

Industria spaţială rusă a avut parte de un an foarte dificil, cu cinci eşecuri suferite în 2011. Cel mai recent dintre ele s-a produs pe 23 decembrie, atunci când un satelit de comunicaţii militare şi civile, Meridian, s-a prăbuşit în Siberia, din cauza funcţionării defectuoase a rachetei purtătoare Soyuz, care ar fi trebuit să îl plaseze pe orbita terestră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici