Sondaj ONU: Două treimi dintre oameni cred că schimbările climatice sunt o „urgenţă globală”. Situaţia pe ţări şi grupe de vârstă

  • Cel mai mare sondaj de opinie asupra schimbărilor climatice a constatat că două treimi dintre oameni cred că sunt o „urgenţă globală”.
  • Sondajul arată că oamenii din întreaga lume susţin acţiunile climatice şi oferă politicienilor un mandat clar de a întreprinde acţiunile majore necesare, potrivit organizaţiei ONU care a efectuat sondajul.
  • Programul ONU de Dezvoltare (PNUD) a chestionat 1,2 milioane de persoane din 50 de ţări.
  • Sondajul a constatat că cea mai mare proporţie de oameni spunând că există o urgenţă climatică a fost în Marea Britanie şi Italia, ambele cu 81%. Australia era la 72% şi SUA la 65%, la fel ca Rusia, iar India la 59%. Cea mai mică proporţie a fost în Moldova, a fost de 50%.
635 afișări
Imaginea articolului Sondaj ONU: Două treimi dintre oameni cred că schimbările climatice sunt o „urgenţă globală”. Situaţia pe ţări şi grupe de vârstă

Sondaj ONU: Două treimi dintre oameni cred că schimbările climatice sunt o „urgenţă globală”. Situaţia pe ţări şi grupe de vârstă

În timp ce persoanele mai tinere au arătat cea mai mare îngrijorare, 69% dintre cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani spunând că există o situaţie de urgenţă climatică, 58% dintre cei peste 60 de ani au fost de acord, sugerând că nu există o mare divizare generaţională, relatează The Guardian.

Chiar şi atunci când acţiunile climatice au necesitat schimbări semnificative în propria ţară, majorităţile au susţinut în continuare măsurile. În ţările în care combustibilii fosili reprezintă o sursă majoră de emisii, oamenii au sprijinit puternic energia regenerabilă, inclusiv SUA (65% în favoarea), Australia (76%) şi Rusia (51%).

Acolo unde distrugerea pădurilor este o cauză importantă a emisiilor, oamenii au sprijinit conservarea copacilor, cu 60% sprijin în Brazilia şi 57% în Indonezia.

În general, cele mai populare acţiuni de combatere a crizei climatice au fost protejarea şi refacerea pădurilor, urmate de energie regenerabilă şi agricultură ecologică. Promovarea dietelor pe bază de plante a fost cea mai puţin populară dintre cele 18 politici din sondaj. Sprijinul relativ scăzut pentru promovarea dietelor pe bază de plante se poate datora faptului că există puţine opţiuni pe bază de plante în unele ţări sau este posibil ca oamenii să fi simţit că dieta este mai mult o alegere personală, a spus PNUD.

Genul a fost un factor în unele ţări, cel puţin 5% mai mulţi bărbaţi şi băieţi spunând că există o urgenţă climatică decât femeile şi fetele din 16 ţări.

„Vocea oamenilor este clară - vor acţiune împotriva schimbărilor climatice”, a spus Cassie Flynn, consilierul strategic al PNUD pentru schimbările climatice.

Flynn a declarat că ancheta pune în legătură preocupările climatice ale oamenilor, în special ai celor tineri, cu guvernele într-un moment în care trebuie să se stabilească o acţiune accelerată, în special la summitul ONU privind clima din noiembrie. Criza climatică a continuat neîntreruptă în 2020, cu cele mai ridicate temperaturi la nivel mondial înregistrate.

Sondajul a constatat că cu cât o persoană cu cât are o educaţie mai avansată, cu atât este mai probabil să afirme că există o urgenţă climatică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici