SpaceX a recuperat prima treaptă a unui lansator spaţial, după o aterizare reuşită la punct fix - VIDEO

Compania americană SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk, a reuşit să recupereze prima treaptă a lansatorului său spaţial Falcon 9, după o aterizare reuşită la punct fix, în cadrul unei misiuni spaţiale inedite, dar care are o miză financiară uriaşă pentru industria aerospaţială.

911 afișări
Imaginea articolului SpaceX a recuperat prima treaptă a unui lansator spaţial, după o aterizare reuşită la punct fix - VIDEO

SpaceX a recuperat prima treaptă a unui lansator spaţial, după o aterizare reuşită la punct fix

Compania americană a reuşit, luni, să lanseze şi, apoi, să recupereze prima treaptă a lansatorului său Falcon 9, care a efectuat ulterior o coborâre lentă şi o aterizare la punct fix, după un zbor suborbital de 11 minute, informează lefigaro.fr.

Racheta a decolat luni, la ora locală 20.29, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida. După o ascensiune de câteva minute, impunătoarea primă treaptă a rachetei, care îi oferă putere la decolare, s-a desprins şi a început să coboare spre Terra, în timp ce a doua treaptă şi-a continuat ascensiunea, cu scopul de a lansa 11 sateliţi pe orbită.

Cu ajutorul motoarelor sale, care i-au încetinit coborârea, prima treaptă a aterizat lent, la 11 minute după decolare, în poziţie verticală, potrivit imaginilor transmise în direct de compania miliardarului Elon Musk.

"Falcon a aterizat!", a declarat comentatorul TV, în aplauzele şi strigătele de bucurie ale mai multor sute de invitaţi care au asistat la această misiune, de la centrul de comandă Hawthorne din California.

A doua treaptă a rachetei a reuşit în minutele care au urmat să plaseze cu succes 11 sateliţi pe orbita joasă a Terrei, care sunt administraţi de compania de telecomunicaţii Orbcomm.

"Nu-mi vine să cred", a declarat Elon Musk, într-o teleconferinţă, după lansare. "Cred că acesta este un moment revoluţionar. Nimeni nu a readus până acum, intact, pe Terra, un lansator de clasă orbitală", a declarat magnatul american.

Racheta americană a atins altitudinea de 200 kilometri înainte ca prima treaptă să se desprindă şi să revină pe Terra, aterizând în perimetrul unui fost centru de testare a rachetelor şi proiectilelor deţinut de US Air Force, care l-a utilizat pentru ultima dată în 1978.

Recuperarea primei trepte a rachetelor din gama Falcon 9 va permite companiei SpaceX să efectueze economii substanţiale în viitor. Compania americană încercase în mai multe reprize, până acum fără succes, să readucă pe Terra o parte a lansatorului, după o coborâre lentă, la punct fix, pe o barjă pe ocean.

La rândul ei, NASA a salutat această performanţă, pe contul ei de Twitter: "Felicitări, SpaceX, pentru faptul că aţi readus cu bine pe Terra prima treaptă a lansatorului vostru!".

SpaceX are un portofoliu de comenzi de aproape 60 de lansări spaţiale, valorând circa 7 miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici