Compania americană a reuşit, luni, să lanseze şi, apoi, să recupereze prima treaptă a lansatorului său Falcon 9, care a efectuat ulterior o coborâre lentă şi o aterizare la punct fix, după un zbor suborbital de 11 minute, informează lefigaro.fr.
Racheta a decolat luni, la ora locală 20.29, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida. După o ascensiune de câteva minute, impunătoarea primă treaptă a rachetei, care îi oferă putere la decolare, s-a desprins şi a început să coboare spre Terra, în timp ce a doua treaptă şi-a continuat ascensiunea, cu scopul de a lansa 11 sateliţi pe orbită.
Cu ajutorul motoarelor sale, care i-au încetinit coborârea, prima treaptă a aterizat lent, la 11 minute după decolare, în poziţie verticală, potrivit imaginilor transmise în direct de compania miliardarului Elon Musk.
„Falcon a aterizat!”, a declarat comentatorul TV, în aplauzele şi strigătele de bucurie ale mai multor sute de invitaţi care au asistat la această misiune, de la centrul de comandă Hawthorne din California.
A doua treaptă a rachetei a reuşit în minutele care au urmat să plaseze cu succes 11 sateliţi pe orbita joasă a Terrei, care sunt administraţi de compania de telecomunicaţii Orbcomm.
„Nu-mi vine să cred”, a declarat Elon Musk, într-o teleconferinţă, după lansare. „Cred că acesta este un moment revoluţionar. Nimeni nu a readus până acum, intact, pe Terra, un lansator de clasă orbitală”, a declarat magnatul american.
Racheta americană a atins altitudinea de 200 kilometri înainte ca prima treaptă să se desprindă şi să revină pe Terra, aterizând în perimetrul unui fost centru de testare a rachetelor şi proiectilelor deţinut de US Air Force, care l-a utilizat pentru ultima dată în 1978.
Recuperarea primei trepte a rachetelor din gama Falcon 9 va permite companiei SpaceX să efectueze economii substanţiale în viitor. Compania americană încercase în mai multe reprize, până acum fără succes, să readucă pe Terra o parte a lansatorului, după o coborâre lentă, la punct fix, pe o barjă pe ocean.
La rândul ei, NASA a salutat această performanţă, pe contul ei de Twitter: „Felicitări, SpaceX, pentru faptul că aţi readus cu bine pe Terra prima treaptă a lansatorului vostru!”.
SpaceX are un portofoliu de comenzi de aproape 60 de lansări spaţiale, valorând circa 7 miliarde de dolari, pe care trebuie să le efectueze pentru companii comerciale, NASA şi alte agenţii.