Specialist în istoria artei: Bustul lui Nefertiti este un fals

Celebrul bust al lui Nefertiti, conservat la Berlin, este un "fals" fabricat în 1912 pentru teste de policromie, a spus, marţi, un reputat specialist în istoria artei, Henri Stierlin, într-o lucrare a sa care a fost lansată pe piaţă.

350 afișări
Imaginea articolului Specialist în istoria artei: Bustul lui Nefertiti este un fals

Specialist în istoria artei: Bustul lui Nefertiti este un fals (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Se adună din ce în ce mai multe indicii care ne permit să spunem că este «imposibil» ca bustul reginei egiptene, de o frumuseţe legendară, să fie vechi de 3.400 de ani", a declarat specialistul elveţian, care tocmai şi-a publicat lucrarea "Le buste de Néfertiti, une imposture de l'égyptologie ?" ("Bustul lui Nefertiti, o înşelătorie a egiptologiei?").

Potrivit lui Stierlin, autor a zeci de lucrări despre Egipt, Orient şi lumea islamică veche, bustul a fost fabricat pe şantierul aflat chiar pe situl arheologic Tell el-Amarna, unde s-ar fi făcut descoperirea, în 1912, de artistul Gerardt Marks, la iniţiativa arheologului german responsabil cu săpăturile, Ludwig Borchardt.

Arheologul dorea să facă un portret al reginei purtând celebra sa tiară, pe baza numeroaselor reprezentări ale acesteia, care fuseseră deja descoperite. Borchardt dorea, de altfel, să facă teste de policromie cu pigmenţii vechi descoperiţi în timpul săpăturilor, spune Stierlin.

Descoperit în timpul unei vizite a unui prinţ german, pe 6 decembrie 1912, bustul a fost luat drept autentic şi foarte admirat. Arheologul nu a avut "curajul să-şi ridiculizeze oaspeţii", potrivit specialistului elveţian.

"Nu expunem în vitrinele noastre opere de o autenticitate îndoielnică pentru cei aproximativ 700.000 vizitatori pe care îi primim anual", a reacţionat Dietrich Wildung, director al Muzeului Egiptean din Berlin, care găzduieşte bustul, ce va fi mutat în octombrie la Neues Museum.

"O tomografie, analize materiale şi o documentaţie completă a istoriei sale (a bustului, n.r.) îi dovedesc autenticitatea", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici