STUDIU: Băuturile răcoritoare care conţin fructoză amplifică senzaţia de foame

Băuturile răcoritoare care conţin fructoză determină o amplificare a senzaţiei de foame, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Carolina de Sud, din Statele Unite ale Americii, informează site-ul atlantico.fr.

486 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Băuturile răcoritoare care conţin fructoză amplifică senzaţia de foame

STUDIU: Băuturile răcoritoare care conţin fructoză amplifică senzaţia de foame (Imagine: Shutterstock)

"Dacă vă este foame, alegeţi glucoză, nu fructoză", spun cercetătorii americani, care doreau să studieze efectele pe care mai multe tipuri de zahăr le au asupra metabolismului uman. Potrivit acestui studiu, oamenii au tendinţa de a consuma alimente cu conţinuturi calorice ridicate, după ce au ingerat în prealabil fructoză.

Pentru experimentul lor, savanţii americani au creat două grupuri de voluntari. Cei din primul grup au băut lichide bogate în glucoză, iar cei din al doilea, lichide bogate în fructoză. Apoi, participanţii trebuiau să facă o alegere: ei puteau ori să primească mâncare ori să primească o sumă de bani, peste o lună.

Participanţii care au băut fructoză, o substanţă conţinută mai ales de fructe şi băuturi răcoritoare din fructe, au resimţit foamea mai intens în comparaţie cu voluntarii care au băut glucoză - substanţă conţinută în alimentele cu un conţinut caloric ridicat - şi au ales într-un procent covârşitor să primească mâncare. În cazul lor, fructoza a activat zonele din creier responsabile cu dorinţa de a mânca diverse alimente.

"Fructoza nu stimulează hormoni precum insulina, care trimite semnale de saţietate spre creier", a precizat Kathleen A. Page, care a făcut parte dintre coordonatorii studiului.

Fructoza şi glucoza au acelaşi număr de calorii şi sunt prezente în zahăr, însă ele sunt metabolizate în feluri diferite. Glucoza este o sursă de energie pentru organism şi creier, alcătuind principalul tip de zahăr care circulă în sânge. În schimb, fructoza, metabolizată de ficat, circulă foarte puţin prin fluxul sangvin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici