STUDIU Bebeluşii au mai multe microplastice în organism decât adulţii. Cât de periculoase sunt pentru sănătate

  • Un studiu a descoperit că bebeluşii au mai multe microplastice în fecale decât adulţii.
  • Microplasticele sunt particule de plastic cu dimensiuni mai mici de 5 mm care au fost eliberate în mediul înconjurător ca urmare a distrugerii obiectelor de plastic mai mari.
  • Acestea reprezintă o ameninţare pentru mediu, deoarece nu se biodegradează cu uşurinţă, dar şi pentru sănătate, cercetările recente le-au găsit în praf, alimente, fructe, apă îmbuteliată şi, ca urmare, în fecale animale şi umane.
3623 afișări
Imaginea articolului STUDIU Bebeluşii au mai multe microplastice în organism decât adulţii. Cât de periculoase sunt pentru sănătate

STUDIU Bebeluşii au mai multe microplastice în organism decât adulţii. Cât de periculoase sunt pentru sănătate

Într-un studiu mic, cercetătorii de la Şcoala de Medicină a Universităţii din New York au descoperit că sugarii au concentraţii de microplastic în fecale de 10 până la 20 de ori mai mari decât adulţii, în special când vine vorba de microplastice PET (polietilen tereftalat). Acestea sunt utilizate în principal în producţia de fibre textile, sticle de apă şi huse pentru telefoane mobile, potrivit The Guardian.

Expunerea umană la microplastice este o problemă de sănătate”, a spus Kurunthachalam Kannan, profesor la departamentul de pediatrie de la Şcoala de Medicină NYU Grossman şi cercetătorul principal al studiului. „Trebuie să depunem eforturi pentru a reduce expunerea copiilor la acestea. Produsele pentru copii ar trebui să fie fabricate fără materiale plastice”.

S-a estimat că o persoană de vârstă medie poate ingera până la 5 grame de microplastic pe săptămână. Unele microplastice trec fără probleme prin sistemul digestiv şi sunt transformate în fecale, altele sunt acumulate în organele corporale, iar cercetările recente au arătat că unele bucăţi traversează membranele celulare şi intră în sânge.

Alte studii au arătat că este posibilă transmiterea microplasticelor de la mamele însărcinate la placenta bebeluşului lor.

Nu se ştiu prea multe despre modul în care microplasticele afectează şi, eventual, deteriorează corpul uman, dar unele teste de laborator au arătat inflamaţie, oprirea celulelor şi probleme metabolice.

Prin analizarea fecalelor a şase sugari şi 10 adulţi şi a primului scaun în cazul a trei nou-născuţi, printr-o metodă numită spectrometrie de masă, Kannan şi echipa sa au analizat expunerea umană la două microplastice obişnuite - PET şi policarbonat (PC). Fiecare probă avea cel puţin un tip de microplastic. Nivelul microplasticelor PC a fost aproximativ acelaşi la adulţi şi bebeluşi, dar sugarii au avut niveluri de 10 până la 20 de ori mai mari de microplastice PET.

„Am fost surprinşi să găsim niveluri mai ridicate la sugari decât la adulţi, dar ulterior am încercat să înţelegem diferite surse de expunere la sugari”, a spus Kannan. „Am constatat că tendinţa sugarilor de a băga în gură obiecte, târâtul pe covoare şi mestecarea textilelor, precum şi diverse produse utilizate pentru copii, inclusiv cele de dinţi, jucării din plastic, biberoane, ustensile precum linguri... pot contribui la o astfel de expunere”.

Cercetarea este publicată în American Science Society’s Environmental Science and Technology Letters.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici