STUDIU Diabetul de tip 2 poate provoca alte 57 de afecţiuni, inclusiv cancerul

  • Persoanele cu diabet de tip 2 prezintă un risc mai mare de a suferi de alte 57 de afecţiuni, inclusiv cancer, boli renale şi boli neurologice, potrivit celui mai cuprinzător studiu de acest tip.
  • Milioane de persoane din întreaga lume suferă de această afecţiune, care este legată de supraponderalitate sau inactivitate, sau de faptul că au un istoric familial de diabet de tip 2.
  • Este binecunoscut faptul că această afecţiune creşte riscul de îmbolnăvire.
  • Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au reuşit să arate adevărata dimensiune a riscului pe care îl prezintă diabetul de tip 2.
11633 afișări
Imaginea articolului STUDIU Diabetul de tip 2 poate provoca alte 57 de afecţiuni, inclusiv cancerul

STUDIU Diabetul de tip 2 poate provoca alte 57 de afecţiuni, inclusiv cancerul

În cadrul celui mai cuprinzător studiu observaţional privind sănătatea la vârsta mijlocie, care a implicat persoane cu şi fără diabet de tip 2, experţii au descoperit că această afecţiune este legată de o incidenţă mai mare a 57 de boli pe termen lung. În medie, cei care suferă de această afecţiune au avut aceste probleme de sănătate cu până la cinci ani mai devreme decât persoanele care nu suferă de această boală, potrivit The Guardian.
 
Experţii au descris constatările ca fiind dure şi alarmante şi au declarat că acestea subliniază necesitatea urgentă de a reduce riscul ca tot mai multe persoane să dezvolte diabet de tip 2. Studiul, care nu a fost încă evaluat de către colegi, va fi prezentat în cadrul conferinţei profesionale Diabetes UK.
 
Au fost examinate date referitoare la 3 milioane de persoane din UK Biobank şi din registrele medicilor de familie, precum şi la 116 boli întâlnite frecvent la vârsta mijlocie. Persoanele cu diabet de tip 2 prezentau un risc mai mare pentru 57 dintre afecţiuni, inclusiv un risc de cancer cu 9% mai mare.
 
Cei cu diabet de tip 2 aveau de 5,2 ori mai multe şanse de a suferi de boală renală în stadiu terminal, de 4,4 ori mai multe şanse de a suferi de cancer la ficat şi de 3,2 ori mai multe şanse de a suferi de degenerare maculară. Când a venit vorba de afecţiuni circulatorii, cei cu diabet de tip 2 au avut un risc mai mare de 23 din 31 de probleme.
 
Diabetul de tip 2 a fost asociat cu un risc mai mare de sănătate precară în toate cele 11 categorii de sănătate, cu un risc de 2,6 ori mai mare de probleme neurologice, un risc de 2,3 ori mai mare de probleme oculare, un risc de 1,9 ori mai mare de probleme digestive şi un risc de 1,8 ori mai mare de probleme de sănătate mintală.
 
Studiul s-a axat pe persoanele de peste 30 de ani. Experţii au constatat că riscuri mai mari au apărut atunci când persoanele au fost diagnosticate cu diabet de tip 2 sub vârsta de 50 de ani.
 
Acest studiu ilustrează în detalii alarmante prevalenţa inacceptabilă a stării de sănătate precare la persoanele de vârstă mijlocie cu diabet de tip 2 şi este o reamintire clară a efectelor extinse şi grave pe termen lung ale diabetului asupra organismului", a declarat Dr. Elizabeth Robertson, director de cercetare la Diabetes UK.
 
De aceea, este atât de important ca persoanele cu risc crescut de diabet de tip 2 să fie sprijinite pentru a-şi reduce riscul, iar cei care trăiesc cu această afecţiune să aibă acces continuu la îngrijire de rutină şi sprijin pentru a o gestiona bine şi pentru a evita sau întârzia complicaţiile”.
 
Dr. Luanluan Sun, care a co-dirijat cercetarea în fostul său rol de epidemiolog clinic la Universitatea din Cambridge, a declarat că aceasta a arătat că prevenirea şi întârzierea apariţiei diabetului de tip 2 este "esenţială" pentru a reduce probabilitatea unei stări de sănătate precare la vârsta mijlocie.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici