STUDIU: Fumatul nu ajută la slăbit. Renunţarea la acest obicei poate duce la pierderea în greutate

Un studiu american a arătat că fumatul poate duce la creşterea greutăţii corporale prin accentuarea nevoii de zahăr şi mâncăruri bogate în grăsimi, contrazicând ideea că nicotina ajută la slăbit prin tăierea poftei de mâncare, potrivit dailymail.co.uk.

550 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Fumatul nu ajută la slăbit. Renunţarea la acest obicei poate duce la pierderea în greutate

STUDIU: Fumatul nu ajută la slăbit. Renunţarea la acest obicei poate duce la pierderea în greutate (Imagine: Shutterstock)

Cercetarea a arătat că fumatul a atenuat abilitatea femeilor supraponderale de a simţi gustul zahărului şi al alimentelor bogate în grăsimi, ceea ce înseamnă că a dus la consumul mai multor calorii pentru a satisface nevoia de astfel de alimente.

Oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de teste pe diferite grupuri de femei cărora li s-au oferit spre degustare mai multe budinci de vanilie care conţineau cantităţi diferite de grăsime. Participantele la studiu au fost rugate să evalueze budincile din punctul de vedere al intensităţii gustului dulce.

Yanina Pepino, profesor asistent de medicină la Washington University School of Medicine, şi Julie Mennella, biopsiholog la Monell Center din Philadelphia, au studiat patru grupe de femei, cu vârsta între 21 şi 41 de ani, potrivit dailymail.co.uk.

Grupele erau alcătuite din femei obeze fumătoare, femei obeze nefumătoare, fumătoare cu greutate normală şi nefumătoare cu greutate normală.

"Comparativ cu celelalte trei grupuri, participantele obeze şi fumătoare au perceput mai puţin gustul dulce şi textura cremoasă a budincilor", a spus Pepino.

"Rezultatele noastre arată că apariţia acestor pofte intense, dar însoţite de o lipsă a abilităţii de a simţi gustul dulce şi grăsimea din alimente, ar putea face ca femeile să mănânce mai mult. Din moment ce fumatul şi obezitatea sunt factori de risc pentru boli cardiovasculare şi metabolice, povara suplimentară de a te lupta cu pofta de grăsimi şi zahăr, fără a le simţi pe deplin gustul, ar putea fi o ameninţare reală la adresa sănătăţii", a mai explicat cercetătoarea.

Cercetarea se adaugă unei serii tot mai mari de dovezi care pun la îndoială credinţa că fumatul ajută la menţinerea unei greutăţi normale.

Studii anterioare au arătat că fumătorii consumă mai multă carne, grăsimi saturate şi alcool decât nefumătorii şi au un nivel scăzut al aportului de vitamina C în interiorul organismului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici