STUDIU Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern. Cercetătorii sunt îngrijoraţi

  • Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern uman.
  • Cercetătorii sunt îngrijoraţi de impactul potenţial al contaminanţilor chimici asupra sănătăţii bebeluşilor.
533 afișări
Imaginea articolului STUDIU Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern. Cercetătorii sunt îngrijoraţi

STUDIU Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în laptele matern. Cercetătorii sunt îngrijoraţi

Bebeluşii sunt deosebit de vulnerabili la contaminanţii chimici, iar oamenii de ştiinţă au declarat că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar au subliniat că alăptarea rămâne de departe cea mai bună metodă de hrănire a unui copil.
 
Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase, la o săptămână după ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate în 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efectele toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, la animalele de laborator şi la animalele sălbatice marine, dar impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conţin adesea substanţe chimice dăunătoare, cum ar fi ftalaţii, care au fost găsite anterior în laptele matern.
 
Cercetătorii au înregistrat consumul de alimente şi băuturi în ambalaje de plastic şi de fructe de mare de către mame, precum şi utilizarea de produse de igienă personală care conţin plastic. Dar nu au găsit nicio corelaţie cu prezenţa microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezenţa microplasticelor în mediul înconjurător "face ca expunerea umană să fie inevitabilă", au declarat cercetătorii, deşi studii mai ample în viitor ar putea identifica factori de risc specifici, potrivit The Guardian.
 
Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. „Aşadar, dovada prezenţei microplasticelor în laptele matern sporeşte marea noastră îngrijorare pentru populaţia extrem de vulnerabilă de sugari", a declarat Dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.
 
„Va fi esenţial să evaluăm modalităţile de reducere a expunerii la aceşti contaminanţi în timpul sarcinii şi alăptării", a spus ea. „Dar trebuie subliniat faptul că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezenţa microplasticelor poluante. Studiile ca al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor, ci, dimpotrivă, să sensibilizeze publicul pentru a face presiuni asupra politicienilor să promoveze legi care să reducă poluarea”.

Hrănirea la biberon este, de asemenea, nocivă

Alte cercetări recente au dezvăluit că bebeluşii hrăniţi cu biberonul sunt susceptibili să înghită milioane de microplastice pe zi şi că laptele de vacă poate conţine microplastice.
 
Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor şi al apei, precum şi prin inhalare, iar acestea au fost găsite în fecalele bebeluşilor şi ale adulţilor.
 
Cercetarea privind laptele matern, publicată în revista Polymers, a descoperit microplastice compuse din polietilenă, PVC şi polipropilenă, care se găsesc în ambalaje. Cercetătorii nu au putut analiza particule mai mici de 2 microni şi este probabil ca particule de plastic mai mici să fie prezente. Probele de lapte matern au fost colectate, depozitate şi analizate fără a se utiliza plastic, iar probele de control au fost, de asemenea, procesate pentru a exclude contaminarea.
 
În timp ce factorii de risc specifici de microplastic nu au fost identificaţi în acest mic studiu, a declarat Notarstefano: „Am dori să le sfătuim pe femeile însărcinate să acorde o mai mare atenţie evitării alimentelor şi băuturilor ambalate în plastic, a produselor cosmetice şi a pastelor de dinţi care conţin microplastice, precum şi a hainelor din ţesături sintetice”.
 
În martie, o echipă condusă de profesorul Dick Vethaak, de la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda, a dezvăluit că microplasticele sunt prezente în sângele uman. „Noul studiu oferă dovezi preliminare că microplasticele sunt prezente în laptele matern uman [dar] mai multe studii cu un număr mai mare de eşantioane şi, de preferinţă, folosind alte metode, sunt necesare de urgenţă pentru a confirma acest lucru", a spus el. „Lucrăm din greu la colectarea acestor date. Vedem doar vârful icebergului cu microplasticele. Materialele plastice mai mici de dimensiuni nanometrice sunt probabil mai răspândite şi mai toxice. Cu toate acestea, în prezent, este imposibil să se analizeze nanoplasticele în matrici complexe, cum ar fi laptele matern”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici