STUDIU REVOLUŢIONAR: Portretele criminalilor ar putea fi reconstituite pe baza unei mostre de ADN

Portretele ucigaşilor ar putea fi reconstituite pe baza unei picături de sânge sau altei mostre de ADN, lăsată la locul crimei, la fel de uşor cum sunt redate în prezent amprentele, ceea ce ar duce la sfârşitul portretelor-robot inexacte obţinute pe baza mărturiilor.

383 afișări
Imaginea articolului STUDIU REVOLUŢIONAR: Portretele criminalilor ar putea fi reconstituite pe baza unei mostre de ADN

STUDIU REVOLUŢIONAR: Portretele criminalilor ar putea fi reconstituite pe baza unei mostre de ADN (Imagine: Shutterstock)

O echipă de cercetători olandezi a ajuns la concluzia că acest lucru ar fi realizabil după ce au analizat fotografii alături de analize RMN la nivelul capului ale mai multor persoane, realizând o corespondenţă între aspectul feţei şi anumiţi factori geneticir, relatează The Independent.

Cercetătorii de la Centrul medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam au identificat nouă trăsături faciale de bază, printre care poziţia oaselor pomeţilor, distanţa dintre ochi, înălţimea, lăţimea şi lungimea nasului, precum şi cinci gene care determină aceste trăsături, analizând genomurile a aproape 10.000 de indivizi.

Studiul lor a fost publicat online în Public Library of Science Genetics.

Coordonatorul studiului, profesorul Manfred Kayser, a precizat că deocamdată au fost identificate doar cinci gene pentru că cercetarea a fost limitată la cele nouă trăsături, însă se aşteaptă să fie mult mai multe gene care pot fi corelate cu aspectul feţei. "Este o simplificare, dar trebuia să începem de undeva. Scopul este unul foarte ambiţios. Dar în principiu ar trebui să fie posibil (să se reconstituie un portret pe baza ADN-ului, nr.). Ştim că cu cât ai mai multe gene în comun cu cineva, cu atâta semănaţi mai mult. Gemenii identici seamănă foarte mult. Depinde doar de cât de greu este să găseşti genele", a explicat el.

Kayser a mai precizat că deja este posibil să se determine culoarea ochilor şi părului unei persoane pe baza analizei de ADN, însă reconstituirea întregii feţe va fi mai dificilă.

Însă, odată ce s-ar realiza aceasta, cercetările judiciare nu s-ar mai baza pe declaraţiile incomplete sau inexacte ale martorilor oculari pentru a avea un portret-robot al infractorului căutat. Pe baza unei mostre de ADN lăsate la locul faptei de un criminal, un violator sau un alt infractor, potretul acestuia ar putea fi reconstituit şi difuzat în toată lumea, ceea ce ar contribui la descurajarea potenţialilor făptuitori şi la o scădere a numărului de infracţiuni.

Studiul a fost comandat de International Visible Trait Genetics Consortium, care cercetează legătura dintre factorii genetici şi trăsăturile faciale, şi cofinanţat de organizaţii de cercetare din Australia, Canada şi Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici