- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (18.11.2013, 17:07)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Sosul de roşii cu ulei de măsline, secretul unei inimi sănătoase
Un sos simplu de roşii, cu ulei de măsline şi ceapă, foarte popular în ţările mediteraneene, poate preveni infarctul şi accidentul cerebral, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor spanioli, informează dailymail.co.uk.
1797 afișări
STUDIU: Sosul de roşii cu ulei de măsline, secretul unei inimi sănătoase (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Sofrito", un sos de roşii gătit cu ulei de măsline, ceapă şi făină de porumb în regiunea mediteraneană, conţine circa 40 de antioxidanţi, care protejează de stresul oxidativ, cauzat de un dezechilibru între producţia de oxigen reactiv şi capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari şi de a repara cu uşurinţă prejudiciile rezultate. Stresul oxidativ poate fi cauza declanşării multor boli grave, precum cele cardiace.
Sosul "sofrito" ar putea reprezenta secretul longevităţii şi al unei inimi sănătoase, susţin cercetătorii Universităţii din Barcelona, autorii noului studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Prințul Harry se va întoarce în Marea Britanie luna viitoare. Care este motivul vizitei ducelui de Sussex
-
Delegaţie Hamas, aşteptată luni la Cairo pentru discuţii privind încetarea focului în Gaza
-
Biden a discutat duminică cu Netanyahu
-
Prinţul Paul al României prins în Malta. Proceduri de extrădare în curs
Acest sos de roşii este bogat în antioxidanţi, denumiţi polifenoli, care previn infarctul şi atacul cerebral, iar beneficiile pentru sănătate ale ingredientelor derivă din faptul că acestea sunt combinate în sosul mediteranean, în loc să fie consumate separat.
Oamenii de ştiinţă spanioli au testat mai multe sosuri disponibile în supermarketuri, ce conţin ingrediente naturale, cu ajutorul unei tehnologii numite spectroscopia de masă, descoperind că moleculele din ingredientele sosului conţin aproximativ 40 de polifenoli benefici pentru inimă, printre care quercetina şi carotenoizii.
"Sosurile cu proprietăţi antioxidante mai bune sunt cele care conţin acid protocatechuic, de exemplu quercetina. Diferenţele dintre mostrele de sofrito se datorează ingredientelor folosite - roşii, usturoi, ceapă, ulei de măsline - şi concentraţiilor diferite ale acestora", a spus cercetătoarea Rosa Lamuela.
"În primul rând, combinarea ingredientelor creează un efect sinergic, ceea ce înseamnă un număr mai mare de polifenoli. În al doilea rând, sosul sofrito conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece usturoiul, uleiul şi ceapa conţin de asemenea polifenoli", a adăugat Anna Vallverdz Queralt, de la Universitatea din Barcelona.
Studiul cercetătorilor spanioli a fost publicat în revista Food Chemistry.
Citește pe alephnews.ro: Are Europa nevoie de arme nucleare? Macron e gata „să deschidă o dezbatere” privind apărarea solului european
Citește pe www.zf.ro: Revoluţia Inteligenţei Artificiale a început: Pregătiţi-vă să vă salutaţi noii colegi de muncă roboţi. Nimic nu va mai fi la fel pe piaţa muncii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Revoluţia Inteligenţei Artificiale a început: Pregătiţi-vă să vă salutaţi noii colegi de muncă roboţi. Nimic nu va mai fi la fel pe piaţa muncii
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe