STUDIU Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor

  • Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor, a sugerat un studiu în premieră.
  • Rezultatele sugerează o legătură între inegalitatea de gen şi riscul mai mare de probleme de sănătate mintală, avertizează autorul principal.
503 afișări
Imaginea articolului STUDIU Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor

STUDIU Stresul cauzat de inegalitatea de gen dăunează creierului femeilor

Cercetătorii de la peste 70 de instituţii au descoperit că grosimea exterioară a părţii drepte a creierului femeilor era mai subţire decât cea a bărbaţilor în ţările cu o inegalitate de gen mai mare, dar nu existau diferenţe substanţiale în naţiunile cu o egalitate de gen mai mare.
 
Studiul, care a examinat peste 7.800 de scanări RMN de la persoane din 29 de ţări, a observat că părţile creierului afectate sunt legate în special de stres şi emoţii, potrivit Independent.
 
Dr. Nicolas Crossley, autorul principal, care este profesor invitat în cadrul departamentului de psihiatrie de la Universitatea din Oxford, a declarat: „Analiza noastră sugerează că unele diferenţe de sex în structura creierului sunt asociate cu mediul social advers în care trăiesc multe femei. Aceste modificări au fost localizate în special în regiunile creierului implicate în controlul emoţiilor şi care sunt, de asemenea, afectate în tulburările legate de stres, cum ar fi depresia şi tulburarea de stres posttraumatic”.
 
Dr. Crossley, care este, de asemenea, profesor asociat la Pontificia Universidad Catolica din Chile, a declarat că rezultatele par să demonstreze "efectul stresului cronic în creierul femeilor în medii inegalitare din punct de vedere al sexului".
 
El a adăugat: „Stresul afectează conexiunile neuronilor, ceea ce am putea vedea apoi ca o subţiere a cortexului de materie cenuşie în studiile RMN. Cu toate acestea, ar putea fi implicate şi alte mecanisme, cum ar fi efectul oportunităţilor reduse, inclusiv al educaţiei, în creierul femeilor, ceea ce duce la o dezvoltare mai redusă a conexiunilor”.
 
„Aceste rezultate sugerează o potenţială conexiune neuronală între inegalitatea de gen şi riscurile mai mari de probleme de sănătate mintală şi de performanţă academică redusă - arătând efectul potenţial periculos al inegalităţii de gen asupra creierului femeilor”.
 
Dr. Crossley a remarcat că studiul ar putea fi folosit pentru a informa politicile de egalitate de gen, dar a spus că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a "ajuta la examinarea mai detaliată a modului şi momentului în care se întâmplă acest lucru".
 
Cercetătorii au examinat scanările RMN de la puţin peste 4.000 de femei şi aproape 4.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani din ţări precum Marea Britanie, SUA, America Latină, China, Africa de Sud şi India.
 
În cadrul cercetării, publicată în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, s-au reunit zeci de cadre universitare legate de peste 70 de instituţii.
 
Aceasta vine după ce un studiu important, împărtăşit în exclusivitate cu The Independent, a constatat că doi din cinci britanici consideră că eforturile de a susţine egalitatea femeilor sunt atât de solide încât bărbaţii sunt discriminaţi.
 
Cercetarea, realizată de King's College London şi Ipsos, a constatat că 53% dintre bărbaţi susţin acest punct de vedere, în timp ce o treime dintre femei sunt de aceeaşi părere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici