Supergiganta roşie Betelgeuse are "crize de furie". Pentru prima dată, astronomii au putut observa erupţii solare de proporţii cosmice

Potrivit astronomilor, supergiganta roşie Betelgeuse, o stea din constelaţia Orion, a experimentat o erupţie stelară masivă aşa cum nu a mai fost văzută până acum.

1113 afișări
Imaginea articolului Supergiganta roşie Betelgeuse are "crize de furie". Pentru prima dată, astronomii au putut observa erupţii solare de proporţii cosmice

Sursa Foto - NASA

Betelgeuse a atras atenţia pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, când steaua, care străluceşte ca un rubin în umărul drept al vânătorului uriaş Orion, s-a întunecat în mod neaşteptat. Supergiganta a continuat să rămână întunecată până în anul 2020, transmite CNN

Unii oameni de ştiinţă au speculat că steaua va exploda ca o supernovă şi de atunci au încercat să determine ce s-a întâmplat cu ea.
Acum, astronomii au analizat datele primite de la Telescopul Spaţial Hubble şi de la alte observatoare spaţiale. Ei cred că steaua a experimentat o erupţie solară la suprafaţă, pierzând o parte substanţială din suprafaţa sa vizibilă.

„Nu am văzut niciodată o erupţie uriaşă pe suprafeţei unei stele gigantice”, a spus Andrea Dupree, astrofizician la Centrul de Astrofizică  Harvard & Smithsonian din Cambridge, Massachusetts. 

„Este un fenomen cu totul nou pe care îl putem observa direct. Urmărim evoluţia stelară în timp real”.

Soarele nostru experimentează în mod regulat erupţii, prin care steaua eliberează părţi din atmosfera sa exterioară, cunoscută sub numele de coroană.

Dacă aceste erupţii solare lovesc câmpul magnetic al Pământul, pot avea un impact distructiv asupra telecomunicaţiilor, sateliţilor şi reţelelor de energie.

Dar erupţia de pe ​​Betelgeuse a eliberat de peste 400 de miliarde de ori mai multă masă decât orice erupţie solară de la Soarele nostru, suficient pentru a eradica viaţa de pe o planetă din apropiere. 
 
Pe măsură ce Betelgeuse îşi arde combustibilul în miezul său, steaua s-a umflat până la proporţii masive, devenind o supergigantă roşie. Betelgeuse are 1,6 miliarde de kilometri în diametru.

În cele din urmă, steaua va exploda într-o supernovă, un eveniment care ar putea fi vizibil pentru scurt timp de pe Pământ, chiar pe durata zilei. Între timp, vedeta stelară se confruntă cu nişte crize de furie. Estimările minime ale astronomilor arată că va exploda în următorii 100.000 ani, şi cel mai târziu, peste un milion de ani. 

Cercetătorii vor avea acum şansa de a observa masa ejectată de o supergigantă roşie, folosind telescopul spaţial James Webb care ar putea dezvălui indicii suplimentare prin lumina infraroşie. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici