Telescopul spaţial european Euclid va fi lansat pentru a explora „universul întunecat”

O rachetă SpaceX din Florida a fost pregătită pentru lansare sâmbătă, transportând un telescop orbital construit pentru a face lumină asupra fenomenelor cosmice misterioase cunoscute sub numele de energie întunecată şi materie întunecată, forţe nevăzute despre care oamenii de ştiinţă spun că reprezintă 95% din universul cunoscut.

177 afișări
Imaginea articolului Telescopul spaţial european Euclid va fi lansat pentru a explora „universul întunecat”

Sursa foto: Twitter

Telescopul denumit Euclid, un instrument al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) numit după matematicianul grec antic, cunoscut drept "părintele geometriei", a fost introdus în compartimentul de încărcare al unei rachete Falcon 9 pregătită să decoleze în jurul orei 11 a.m. EDT (1500 GMT) de la Staţia Forţelor Spaţiale Cape Canaveral.
 
Se aşteaptă ca noile informaţii obţinute în urma acestei misiuni de 1,4 miliarde de dolari, proiectată să dureze cel puţin şase ani, să transforme astrofizica şi, probabil, înţelegerea naturii gravitaţiei.
 
Dacă totul decurge conform planului, Euclid va fi eliberat după o scurtă călătorie în spaţiu pentru o călătorie de o lună până la destinaţia sa pe orbita solară, la aproape 1,6 milioane de km de Pământ - o poziţie de stabilitate gravitaţională între Pământ şi Soare, numită Punctul Lagrange 2, sau L2.
 
De acolo, Euclid este conceput pentru a explora evoluţia a ceea ce astrofizicienii numesc "universul întunecat", folosind un telescop cu unghi larg pentru a examina galaxiile aflate la o distanţă de până la 10 miliarde de ani lumină de Pământ, dincolo de galaxia noastră, Calea Lactee.
 
Nava spaţială de 2 tone este, de asemenea, echipată cu instrumente concepute pentru a măsura intensitatea şi spectrul de lumină infraroşie de la aceste galaxii într-un mod care va determina cu precizie distanţele acestora.
 
Misiunea se concentrează asupra a două componente fundamentale ale universului întunecat. Una este materia întunecată, invizibilă, dar influentă din punct de vedere teoretic, eşafodajul cosmic despre care se crede că dă formă şi textură cosmosului. Cealaltă este energia întunecată, o forţă la fel de enigmatică despre care se crede că explică de ce expansiunea universului, aşa cum au aflat oamenii de ştiinţă în anii 1990, a fost de mult timp accelerată.
 
Posibilităţile misiunii sunt reflectate de enormitatea cercetării lui Euclid. Oamenii de ştiinţă estimează că energia întunecată şi materia întunecată alcătuiesc împreună 95% din cosmos, în timp ce materia obişnuită pe care o putem vedea reprezintă doar 5%.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici