Teoria relativităţii confirmată de NASA: Două efecte calculate de Einstein au fost măsurate

Misiunea Gravity Probe B (GP-B) a confirmat două predicţii esenţiale, derivate din teoria generalizată a relativităţii a lui Albert Einstein. NASA a echipat special un satelit pentru acest proiect.

2048 afișări
Imaginea articolului Teoria relativităţii confirmată de NASA: Două efecte calculate de Einstein au fost măsurate

Teoria relativităţii confirmată de NASA: Două efecte calculate de Einstein au fost măsurate (Imagine: NASA)

Experimentul, lansat în 2004, a folosit patru giroscoape ultraprecise pentru a măsura un efect geodezic ipotetic - distorsiunea spaţiului şi timpului în jurul unui corp gravitaţional - şi faptul că un obiect aflat în mişcare de rotaţie în jurul propriei axe atrage în acest proces şi spaţiul şi timpul.

Potrivit NASA, GP-B a fost îndreptat spre o singură stea, IM Pegas, în timpul rotaţiei pe o orbită polară a Pământului. Dacă gravitaţia nu ar fi afectat spaţiul şi timpul, giroscoapele de pe Gravity Probe B ar fi arătat aceeaşi direcţie, fără niciun fel de deviere, în timpul rotaţiei pe orbită, însă, în confirmarea teoriei lui Einstein, giroscoapele au avut devieri măsurabile.

"Imaginaţi-vă Pământul ca fiind scufundat în miere. Rotaţia planetei în jurul propriei axe provoacă turbulenţe, atrăgând mierea din jurul ei, în acelaşi fel arătând şi efectul gravitaţiei asupra spaţiul şi timpul", a declarat Francis Everitt, cercetător principal al misiunii Gravity Probe. "GP-B a confirmat două dintre cele mai importante teorii ale lui Einstein, care au implicaţii profunde în atrofizică", a adăugat cercetătorul.

Gravity Probe B este unul dintre cele mai lungi proiecte derulate de NASA, agenţia fiind implicată încă din 1963 în dezvoltarea unui giroscop pentru experimentarea relativităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici