Terapia cu mirosuri i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie

  • 32 de adulţi diagnosticaţi cu depresie clinică au participat la un studiu.
  • Ei au fost rugaţi să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute.
  • Persoanele cu depresie şi-au amintit mai multe lucruri când au fost expuse la mirosuri familiare.
667 afișări
Imaginea articolului Terapia cu mirosuri i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie

Terapia cu mirosuri i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie

Terapia cu mirosuri i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie să evite gândirea excesivă, spun cercetătorii. De exemplu, dacă o persoană ce suferă de această boală aude cuvântul „petrecere”, se poate gândi automat la „Nu sunt prea des invitat la petreceri”. În schimb, cineva care nu e diagnosticat cu depresie, ar putea reacţiona altfel la cuvântul „petrecere”: îşi poate aminti o zi de naştere din copilărie sau o sărbătoare recentă la un prieten.

„Nu este vorba că pacienţii depresivi nu au amintiri – ci că au probleme în a le accesa”, a declarat Kymberly Young, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, conform NBC News, citat de Aleph News.

Un studiu publicat marţi în JAMA Network Open, realizat de Young şi de echipa sa, sugerează că mirosurile familiare ar putea ajuta la deblocarea acestor amintiri. În cadrul cercetării, persoanele cu depresie şi-au amintit mai multe lucruri atunci când au fost expuse la mirosuri familiare, cum ar fi cafeaua măcinată sau tutunul, decât atunci când au auzit cuvintele care corespundeau acelor mirosuri.

32 de adulţi diagnosticaţi cu depresie clinică au participat la acest studiu. Ei au fost rugaţi să adulmece 24 de mostre de mirosuri din borcane de sticlă, care puteau fi plăcute, neutre sau neplăcute. Printre mirosuri se numărau portocală, lavandă, extract de vanilie, chimen, whisky, vin roşu, ketchup, sirop de tuse, dezinfectant şi cremă de pantofi.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici