Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei

Consultaţiile telefonice contra depresiei sunt mai uşoare pentru pacienţi, din punct de vedere al accesului, dar beneficiile pe termen lung sunt mai mari atunci când consultaţiile sunt realizate faţă în faţă.

649 afișări
Imaginea articolului Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei

Terapiile prin telefon, eficiente contra depresiei (Imagine: Shutterstock)

"Acesta este un studiu care îi va irita cu siguranţă pe susţinătorii psihanalizei tradiţionale", se afirmă la începutul articolului din Le Figaro. Se ştia deja că terapiile comportamentale şi cognitive (TCC) tratează depresia şi limitează riscurile de recidivă - cu atât mai mult cu cât ele sunt asociate cu un tratament medicamentos.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din oraşul american Chicago au demonstrat că aceste consultaţii sunt mai bine primite de pacienţi atunci când ele sunt realizate prin telefon.

"În practica lor cotidiană, specialiştii au constatat că jumătate dintre pacienţi renunţă la tratament înainte de încheierea acestuia", afirmă cercetătorii americani. "Lipsa timpului, a banilor şi a mijloacelor de transport sunt citate ca principale obstacole".

Pentru a măsura rata de adeziune la TCC, cercetătorii americani au propus unui număr de 325 de pacienţi, suferind de depresie moderată, un ciclu de 18 şedinţe cu medici generalişti instruiţi pentru acest experiment. Bolnavii au fost repartizaţi în două grupuri - unul monitorizat doar prin telefon, celălalt, prin metoda clasică a şedinţelor faţă în faţă. Rezultatul: 20% dintre bolnavii din primul grup au renunţat la terapie, comparativ cu 32% din cel de-al doilea grup.

În ambele grupuri, starea pacienţilor a cunoscut progrese importante, au declarat autorii acestui studiu, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). Însă beneficiile au fost superioare, la şase luni de la încheierea tratamentului, pentru pacienţii care au intrat în contact direct cu medicii lor. Astfel, prezenţa fizică a terapeutului pare să ofere pacientului o capacitate mai mare de a trece peste depresie, după încheierea consultaţiilor.

După părerea cercetătorilor, telefonul rămâne, în ciuda acestor rezultate, un mijloc eficient de tratament pentru pacienţii care nu pot sau care nu vor să se deplaseze.

Depresia este o boală psihică foarte răspândită, care îi face pe oameni să aibă gânduri pesimiste, să sufere o pierdere de energie, o scădere a dorinţelor şi a plăcerii, să se teamă de viitor şi să devină trişti. Ea este adeseori asociată cu angoasa şi cu tulburările somnului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici