Testarea HIV-SIDA a gravidelor ar reduce riscul transmiterii bolii la copil

Testarea HIV/SIDA a gravidelor cel puţin o dată în timpul sarcinii ar reduce rata transmiterii maladiei la copil de la 40 la sută la 1,2 la sută, a declarat, joi, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", profesorul Adrian Streinu Cercel.

126 afișări
Imaginea articolului Testarea HIV-SIDA a gravidelor ar reduce riscul transmiterii bolii la copil

Testarea HIV-SIDA a gravidelor ar reduce riscul transmiterii bolii la copil (Imagine: Mediafax Foto)

Acesta a precizat că în 2008 a început testarea "ful-time" a femeii gravide în primul şi al treilea trimestru de sarcină, acţiune realizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii Publice.

Potrivit profesorului, femeile însărcinate care nu vor dori să facă acest test în timpul sarcinii şi se vor prezenta la spital doar pentru naştere vor putea face un test rapid.

Rata de transmitere a infecţiei cu HIV-SIDA de la mamă la făt este, în prezent, de 40 la sută. Dacă gravidele vor fi testate, rata ar putea scădea la 1-2 la sută.

"De aceea, sfătuim toate femeile gravide să ceară să fie testate HIV-SIDA în cazul în care medicii nu prescriu acest lucru în setul de analize obligatorii", a mai spus managerul Institutului "Matei Balş", adăugând că în România testarea este anonimă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici