Tratamentele cu celule suşă embrionare pot provoca apariţia tumorilor

Cercetătorii israelieni au dovedit, în premieră mondială, că injecţiile cu celule suşă prelevate de la embrioni umani pot să conducă la apariţia unor tumori în organism, informează cotidianul Jerusalem Post.

49 afișări
Imaginea articolului Tratamentele cu celule suşă embrionare pot provoca apariţia tumorilor

Tratamentele cu celule suşă embrionare pot provoca apariţia tumorilor

Celulele suşă, în speciale cele prelevate de la embrionii umani în vârstă de doar câteva zile, sunt considerate de mulţi specialişti drept un potenţial tratament pentru o largă varietate de maladii cronice, precum Parkinson, Alzheimer, diabetul şi bolile cardiace, deoarece ele au capacitatea de a produce celule noi, sănătoase şi de acelaşi tip cu cele pe care trebuie să le înlocuiască în organele bolnave.

Noul studiu prezintă primul caz medical bine documentat de apariţie, la oameni, a unei tumori cerebrale - benignă şi cu un ritm lent de creştere - după terapia cu celule embrionare. Este vorba de cazul unui tânăr israelian, în vârstă de 16 ani, suferind de o maladie genetică degenerativă foarte rară, care a apelat la acest tratament experimental prin injecţii de celule suşă, efectuat în Rusia. Specialiştii consideră că folosirea în viitor a celulelor suşă ar trebui precedată de cercetări intense.

Pacientul, ai cărui părinţi sunt de origine marocană, a dezvoltat maladia ataxia telangiectasia (AT) pe când era copil. Degenerările apărute, treptat, la nivelul unei anumite regiuni cerebrale conduc la afectarea capacităţilor locomotorii şi la slăbirea sistemului imunitar, provocând, în mod frecvent, apariţia infecţiilor şi diverselor forme de cancer. Cei mai mulţi pacienţi decedează la vârsta adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani.

Deşi medicii israelieni de la Sheba Medical Center i-au sfătuit pe părinţii tânărului să nu apeleze la această terapie, ei l-au dus, totuşi, pe acesta la Moscova, pentru o serie de injecţii cu celule suşă embrionare, efectuate la nivelul creierului şi al coloanei vertebrale. Tânărul pacient s-a deplasat în Rusia de două ori, la vârsta de 10, respectiv 12 ani, pentru două serii de injecţii.

La vârsta de 13 ani, pacientul a reclamat dureri mari de cap, iar în urma scanărilor, medicii au descoperit prezenţa unor tumori în mai multe zone din creier şi din măduva spinării.

În urmă cu doi ani şi jumătate, hematologul Gideon Rechavi, de la Cancer Biology Center din Tel Aviv, a condus o echipă de medici care au investigat acest caz şi au descoperit că tumorile nu aveau aceeaşi origine cu organismul pacientului, ci proveneau de la cel puţin doi embrioni străini, ale căror celule au fost injectate în corpul acestuia.

Tumorile conţineau atât cromozomi XX, cât şi XY. Dacă ar fi fost produse de organismul pacientului, ele ar fi trebuit să conţină doar cromozomi XY (bărbăteşti).

În 2006, tânărul a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe creier şi la măduva spinării, realizată de Shlomo Constantini, directorul secţiei de neurochirurgie pediatrică de la Centrul medical Sourasky Dana din cadrul Spitalului de pediatrie din Tel Aviv. Medicii au înlăturat doar acele tumori cu un ritm rapid de creştere.

Starea pacientului este în prezent stabilă, tumorile cresc într-un ritm lent, fiind considerate benigne, însă acesta trăieşte deja într-un scaun cu rotile. Medicii spun că AT este o maladie degenerativă mai periculoasă decât tumorile.

Cotidianul Jerusalem Post a aflat că prestigioasele reviste Nature şi Science au refuzat iniţial să publice studiul specialiştilor israelieni, recent apărut în US Public Library of Science (PLoS).

Unul dintre autorii studiului, Ninette Amariglio, a lansat ipoteza că cele două reviste "s-au temut, se pare, de lobby-ul de multe miliarde de dolari făcut tratamentelor cu celule suşă şi de faptul că studiul le va afecta perspectivele". În plus, editorii "preferă articolele ştiinţifice optimiste. Studiul nostru nu este pesimist, dar îi avertizează pe cercetători să fie atenţi în privinţa unor posibile complicaţii şi pericole", a adăugat Amariglio.

"În niciun caz nu am sugerat ca testele cu celule suşă să fie suspendate, am spus doar că este nevoie de prudenţă în terapiile celulare", a precizat Amariglio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici