Trei astronauţi de pe ISS au revenit pe Terra sâmbătă

O capsulă rusească Soyuz cu trei astronauţi la bord, care au fost în misiune pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a aterizat cu bine, sâmbătă, în stepele din Kazahstan, după ce operaţiunea de revenire pe Pământ fusese amânată cu o zi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

280 afișări
Imaginea articolului Trei astronauţi de pe ISS au revenit pe Terra sâmbătă

Trei astronauţi de pe ISS au revenit pe Terra sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Reuters, revenirea pe Terra a cosmonauţilor ruşi Oleg Noviţki şi Evgheni Tarelkin şi a astronautului american Kevin Ford, în stepele din Kazahstan, era prevăzută iniţial pentru vineri, la ora 03.56 GMT. Specialiştii de la Centrul de control pentru zboruri spaţiale (TSOUP) din Rusia au decis să amâne procedurile din cauza unei puternice furtuni de zăpadă şi a fenomenului de jivraj care a afectat elicopterele din serviciile de urgenţă, ce nu puteau să decoleze pentru a-i prelua pe astronauţi după aterizare.

Capsula Soyuz a aterizat cu bine sâmbătă, la ora 3.06 GMT, la nord-est de oraşul Arkalyk.

Cei trei astronauţi au petrecut 144 de zile la bordul ISS.

Din 2009, şase astronauţi se află în permanenţă la bordul ISS, a cărei capacitate era limitată în trecut la doar trei persoane.

După retragerea din circulaţie a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz - care au trei locuri - pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS şi plăteşte Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce priveşte misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo ruseşti Progress, europene (ATV) şi japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată şi care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici