Un astronaut japonez s-a plâns pe Twitter că suferă de "rău de spaţiu"

Astronautul japonez Satoshi Furukawa a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, că suferă de "rău de spaţiu", la o săptămână după ce a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), alături de americanul Mike Fossum şi rusul Serghei Volkov.

296 afișări
Imaginea articolului Un astronaut japonez s-a plâns pe Twitter că suferă de "rău de spaţiu"

Un astronaut japonez s-a plâns pe Twitter că suferă de "rău de spaţiu" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sufăr de rău de spaţiu. Mă simt cu adevărat rău, mai ales atunci când mişc capul brusc. Capul meu mare devine foarte greu. Ajutor!", scria Furukawa, marţi, pe Twitter.

Astronautul japonez, care este şi medic, a ţinut însă să minimalizeze importanţa "afecţiunii" sale într-un mesaj postat ulterior: "Din punct de vedere medical, nu am nicio problemă. Aproximativ două treimi dintre cei care ajung în spaţiu pentru prima dată suferă temporar de rău de spaţiu".

"Este un fel de adaptare a creierului la absenţa gravitaţiei. Capul vi se pare greu din cauza deplasării fluidelor. Nu este o problemă, iar simptomele sunt temporare", a continuat Furukawa, care a ajuns la bordul ISS cu o capsulă rusească Soyuz.

Într-un interviu publicat luna trecută pe site-ul Agenţiei de explorare spaţială japoneze (JAXA), astronautul nipon sublinia faptul că este interesat de studiul schimbărilor suferite de corpul uman în spaţiu.

"Personal, fiind chirurg gastroenterolog, sunt interesat să aflu cum vă simţiţi cu stomacul plin atunci când sunteţi în spaţiu. Sper să am ocazia să pot să constat maniera în care corpul meu va reacţiona în spaţiu", declarat Satoshi Furukawa.

Cei trei astronauţi s-au alăturat la bordul ISS cosmonauţilor ruşi Alexandre Samokutiaev şi Andrei Borisenko şi astronautului american Ronald Garan. Cei trei astronauţi vor petrece următoarele şase luni la bordul ISS.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici