Un "cocteil" de medicamente, promiţător în lupta contra hepatitei C

Un "cocteil" format din trei medicamente, dintre care unul a fost lansat recent pe piaţă - boceprevir -, s-a dovedit a fi mult mai eficient în comparaţie cu terapiile actuale utilizate contra hepatitei C, maladie virală cronică a ficatului care poate evolua în cancer, potrivit unui studiu american.

380 afișări
Imaginea articolului Un "cocteil" de medicamente, promiţător în lupta contra hepatitei C

Un "cocteil" de medicamente, promiţător în lupta contra hepatitei C (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Acest studiu prezintă o descoperire remarcabilă. Ea are potenţialul de a ne conduce către vindecarea persoanelor care suferă de hepatita C şi care nu răspund la terapiile existente", a declarat medicul Stuart Gordon, unul dintre conducătorii secţiei de hepatologie de la spitalul Henry Ford din Detroit, coautor al studiului, citat de AFP.

"Astfel, vom dispune în curând de un nou tratament standard pentru bolnavii suferind de hepatita C", a adăugat Stuart Gordon, considerând că acest studiu deschide drumul către "o nouă eră în procesul de fabricare de antivirale pentru a trata hepatita C", o maladie împotriva căreia nu există încă un vaccin.

Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate în New England Journal of Medicine.

În cadrul acestui studiu, medicii au tratat peste 1.000 de pacienţi, în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite şi în Canada, folosind terapia utilizată la ora actuală, ce constă într-o combinaţie de peginterferon şi ribavirin, timp de patru săptămâni.

Pacienţii din grupul de control au continuat timp de 44 de săptămâni să primească doar peginterferon şi ribavirin, iar pacienţii din al doilea grup au primit în plus boceprevir, timp de 32 de săptămâni.

Un al treilea grup a primit acelaşi tratament triterapeutic însă pentru o perioadă de 44 de săptămâni.

Participanţii din cele două grupuri tratate cu boceprevir au prezentat rate semnificativ mai mari de reacţii virusologice susţinute - o stare caracterizată de dispariţia urmelor virusului din sângele pacienţilor.

Aceste rate au fost de 59% şi de 66% în grupurile 2 şi 3, respectiv de 21% în grupul de control.

La pacienţii pentru care virusul hepatitei C nu mai era detectabil după opt săptămâni de tratament, rata de reacţie virusologică a ajuns la 86% după 32 de săptămâni de triterapie (boceprevir, peginterferon şi ribavirin) şi de 88% după 88 de săptămâni.

O reacţie virusologică susţinută se traduce în general prin eradicarea durabilă a virusului sau chiar prin vindecarea completă a pacientului.

Boceprevir este o moleculă produsă de laboratoarele Merck, care neutralizează proteaza virusului hepatitei C, o enzimă implicată în procesul de multiplicare a virusului. Boceprevir face parte dintr-o nouă clasă de medicamente antivirale care ţintesc în special această funcţie a patogenului şi care fac deja obiectul unei proceduri prioritare de aprobare pentru a putea fi lansate pe piaţă de către FDA, agenţia americană pentru medicamente şi produse alimentare.

Cel puţin 3,2 milioane de americani sunt infectaţi cu virusul hepatitei C, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Reprezentanţii CDC estimează că peste 12.000 de persoane mor în fiecare an în Statele Unite din cauza maladiilor hepatice şi a cancerului de ficat, asociat cu hepatita C.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici