Un crater de dimensiunea Terrei, descoperit pe Jupiter

O cometă sau un asteroid de mari dimensiuni s-a prăbuşit pe Jupiter şi a creat un crater de dimensiunea Terrei, potrivit imaginilor surprinse de un astronom amator din Australia.

219 afișări
Imaginea articolului Un crater de dimensiunea Terrei, descoperit pe Jupiter

Un crater de dimensiunea Terrei a fost descoperit pe Jupiter (Imagine: acquerra.com.au/astro)

Jet Propulsion Laboratory al NASA a confirmat această descoperire, folosind un telescop de dimensiune mare cu raze infraroşii, amplasat pe vârful Mauna Kea din Hawai, a declarat programatorul Anthony Wesley, în vârstă de 44 de ani, autorul acestei descoperiri, pe care a făcut-o în timp ce studia astrele de acasă.

Descoperirea făcută de Anthony Wesley de pe terasa casei sale, folosind un telescop pentru amatori, lung de aproximativ 36 de centimetri, a uimit comunitatea astronomilor, savanţii din domeniu precizând că efectele unui astfel de impact durează cel mult o zi.

Anthony Wesley a declarat că a avut nevoie de 30 de minute pentru a înţelege că pata întunecată observată în norii ce se rotesc în jurul lui Jupiter, pe 19 iulie, era de fapt urma unui impact, primul observat de astronomi după coliziunea din iulie 1994 dintre această planetă uriaşă şi un asteoroid sau o cometă.

"Am crezut că era doar o furtună polară obişnuită", a declarat astronomul amator australian pe site-ul său oficial (acquerra.com.au/astro).

"În orice caz, pe măsură ce planeta se rotea şi condiţiile vizuale s-au îmbunătăţit, am înţeles brusc că nu era doar o pată neagră pe unul dintre inele, pentru că aceasta trecea prin toate inelele, iar acest lucru însemna că pata neagră era chiar pe planetă", a explicat Anthony Wesley.

Fotografiile realizate de astronomul australian prezintă zona de impact de pe Jupiter, în apropiere de unul dintre polii planetei.

"Am fost extrem de norocoşi că cineva a privit planeta Jupiter la timpul potrivit, la ora potrivită şi că a privit spre zona potrivită. Nu am fi putut să plănuim mai bine de atât", a declarat Glenn Orton, unul dintre specialiştii NASA.

Glenn Orton a confirmat faptul că această pată întunecată reprezintă cu siguranţă locul unui impact şi nu o furtună de la suprafaţa lui Jupiter, cum este cazul petelor roşii care apar pe această planetă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici