Un mecanism imun la acţiunea câmpurilor magnetice, creat de savanţii europeni

Un mecanism imun la acţiunea câmpurilor magnetice, ce are aplicaţii potenţiale în domeniul militar şi medical, a fost conceput de cercetătorii europeni, al căror studiu a fost publicat joi în revista americană Science.

1306 afișări

Această invenţie constă în crearea de câmpuri magnetice statice, generate de un magnet permanent sau de o bobină traversată de un curent electric continuu. Aceste câmpuri electromagnetice sunt deja folosite în imagistica medicală în aparatele RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi în numeroase sisteme de securitate folosite în aeroporturi.

Aparatul pus la punct de cercetătorii europeni, coordonaţi de Alvaro Sanchez de la Universitatea Autonomă din Barcelona, este un cilindru format din două straturi concentrice: stratul interior, format dintr-un material supraconductor, respinge câmpurile magnetice, în timp ce stratul exterior, fabricat dintr-un material feromagnetic, le atrage.

Plasat într-un câmp magnetic, acest cilindru nu îl perturbă şi nici nu generează efectul de "umbră" sau pe cel de "reflecţie". Astfel, un obiect plasat în interiorul cilindrului nu va fi detectat de radarele ce folosesc undele magnetice şi va fi imun la acţiunea câmpului magnetic în care se găseşte, explică Alvaro Sanchez, care nu se fereşte să folosească termenul "invizibilitate".

Întrucât aparatul este fabricat din materiale disponibile în comerţ şi funcţionează în câmpuri magnetice relativ puternice, el ar putea fi fabricat şi comercializat destul de uşor.

Sistemul ar putea să protejeze, de exemplu, o persoană care poartă un stimulator cardiac - dispozitiv sensibil la undele electromagnetice - atunci când efectuează o analiză RMN.

Aparatul ar putea să funcţioneze şi ca un scut magnetic în jurul unui submarin sau al altor echipamente sensibile la câmpurile electromagnetice.

Cercetările savanţilor europeni diferă de cele realizate în ultimii ani asupra metamaterialelor - materiale compozite artificiale -, concepute pentru a nu reflecta razele de lumină.

Lumina "curge" asupra acestor obiecte la fel cum apa curge peste pietre, făcându-le să devină în principiu invizibile. Până în prezent, însă, metamaterialele create au putut să genereze doar o invizibilitate parţială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici