Un medicament experimental poate reduce efectele maladiei Alzheimer

Cercetătorii americani au descoperit că un medicament experimental poate să reducă efectele negative pe care le are maladia Alzheimer asupra organismului, potrivit unui studiu recent publicat în revista Nature, informează bbc.co.uk.

59 afișări
Imaginea articolului Un medicament experimental poate reduce efectele maladiei Alzheimer

Un medicament experimental poate reduce efectele maladiei Alzheimer

Acest medicament, conceput iniţial pentru tratarea mai multor tipuri de cancer, poate stimula activitatea genelor implicate în procesul de formare a memoriei.

Testele efectuate pe şoareci au demonstrat că acest tratament a contribuit la recuperarea memoriei pe termen lung şi a îmbunătăţit capacitatea animalelor de a învăţa lucruri noi.

Acelaşi tip de medicament - inhibitor HDAC - este folosit, în prezent, în diverse teste prin care se încearcă tratarea maladiei Huntington. Tratamentul poate remodela structura ADN-ului care sprijină şi controlează acţiunea genelor la nivelul creierului.

Gena care provoacă maladia Alzheimer, asupra căreia acţionează aceste medicamente, numită HDAC2, reglează capacitatea creierului de a se modifica în urma unor experienţe şi procesul de formare a memoriei.

Li-Huei Tsai, cercetător la Departamentul pentru Ştiinţe Cerebrale şi Cognitive de la Massachusetts Institute of Technology, a explicat faptul că efectele pozitive ale acestor medicamente constau în creşterea numărului de sinapse şi în refacerea circuitelor neuronale, fenomene care conduc la o evidentă îmbunătăţire a memoriei.

Până în prezent, inhibitorii HDAC nu au mai fost folosiţi în tratamentele împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei. Prin inhibarea genei HDAC2, oamenii de ştiinţă vor putea să îmbunătăţească abilitatea creierului de a se modifica, procesul de formare a sinapselor şi cel de refacere a memoriei şi să obţină un medicament eficient împotriva maladiilor degenerative umane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici