Un medicament folosit în tratarea hipertensiunii, eficient şi împotriva sclerozei în plăci

Un medicament folosit în tratarea hipertensiunii arteriale este eficient şi în tratarea sclerozei în plăci, putând să împiedice sau chiar să inverseze efectele maladiei, caracterizată prin paralizia muşchilor, potrivit unui studiu american publicat în Proceedings of the National Academy of Science.

522 afișări
Imaginea articolului Un medicament folosit în tratarea hipertensiunii, eficient şi împotriva sclerozei în plăci

Un medicament folosit în tratarea hipertensiunii, eficient şi împotriva sclerozei în plăci (Imagine: Mediafax Foto)

AFP informează că cercetătorii americani au provocat unor şoareci de laborator leziuni cerebrale similare celor care sunt produse de scleroza în plăci la oameni. Câţiva dintre aceşti şoareci au fost trataţi apoi cu Lisinopril, un medicament folosit în tratarea hipertensiunii arteriale, conceput de compania farmaceutică americană Merck şi comercializat sub denumirea de Prinivil.

Medicamentul a stimulat formarea celulelor imunitare numite leucocite T. Aceste celule au împiedicat, în cazul şoarecilor de laborator, la fel cum se întâmplă şi în cazul oamenilor, declanşarea maladiilor autoimunitare, care determină sistemul imunitar să atace celulele şi ţesuturile sănătoase.

Animalele tratate cu Lisinopril nu au prezentat simptomele sclerozei în plăci, iar şoarecii deja paralizaţi au cunoscut o ameliorare rapidă a stării lor generale, iar paralizia a dispărut rapid, a explicat Lawrence Steinman, profesor de neurologie la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Stanford din California, autorul acestui studiu.

În opinia acestuia, rezultatele încurajatoare ale acestui studiu sugerează că medicamentul Lisinopril ar putea avea acelaşi efect asupra oamenilor suferind de scleroză în plăci sau chiar de alte maladii autoimunitare. Testele clinice vor debuta în 2010.

Scleroza în plăci este caracterizată prin distrugerea progresivă a tecii protectoare a celulelor nervoase din creier şi din măduva spinării, care joacă un rol esenţial în transmiterea prin semnale electrice a influxurilor nervoase către muşchi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici