Un nou tratament HIV/SIDA, eficient şi pentru pacienţii la care s-a epuizat orice terapie

Un nou tratament HIV/SIDA eficient şi pentru cei la care a fost epuizat "arsenalul terapeutic" a fost lansat oficial, vineri, în România, a anunţat într-o conferinţă de presă directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, Adrian Streinu Cercel.

3496 afișări
Imaginea articolului Un nou tratament HIV/SIDA, eficient şi pentru pacienţii la care s-a epuizat orice terapie

Profesorul Adrian Streinu Cercel (Imagine: Mediafax Foto)

"Este vorba despre medicamentul Prezista (Darunavir) care aduce speranţe imediate pentru pacienţii pe care-i credeau pierduţi, adică la bolnavii la care s-a epuizat arsenalul terapeutic. Acest nou produs negativează virusul în proporţie de 98 la sută, prelungind speranţa de viaţă şi calitatea acesteia în cazul bolnavilor", a mai spus profesorul Adrian Streinu Cercel.

Din 1985 şi până în 2008, în România au fost înregistraţi 15.341 de pacienţi cu HIV/SIDA, în luna septembrie fiind în viaţă 9.628 de bolnavi. Dintre aceştia, peste 80 la sută primesc medicaţie antiretrovirală. "Restul nu primesc pentru că nu au nevoie, dar ei sunt monitorizaţi de cel puţin două ori pe an privind sistemul imun şi multiplicarea virusului", a explicat directorul Institutului "Matei Balş".

El a mai spus că bolnavii cu HIV/SIDA se împart în trei grupe: pacienţi naivi (cei care nu au avut niciodată o schemă terapeutică), experimentaţi (care au primit una sau două scheme terapeutice) şi poliexperimentaţi (pentru care nu mai există nicio speranţă întrucât au fost epuizate toate schemele de tratament).

Potrivit profesorului Streinu Cercel, speranţa de viaţă în cazul pacienţilor cu HIV/SIDA a ajuns la peste 22 de ani şi tinde să crească spre un sfert de secol de la contactarea virusului.

"În 1995, la începutul terapiei pentru HIV/SIDA, bolnavii luau un pumn de medicamente. În 2008 primesc zilnic şase, opt tablete. La început, medicamentele trebuiau ţinute în frigider, acum ele pot fi păstrate la temperatura camerei", a adăugat specialistul.

Directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" a precizat că din totalul bolnavilor cu HIV/SIDA, cei la care a fost epuizată schema terapeutică şi care nu mai aveau şanse de supravieţuire sunt în jur de 500-800. Costul unei scheme terapeutice pentru un pacient este de 500-600 de euro pe lună.

Există însă un număr de 50-80 de bolnavi pentru care tratamentul pe lună este de aproape 1.800 de euro, fiind vorba de cazurile cele mai complicate, a mai spus profesorul Streinu Cercel. El a făcut menţiunea că toate tratamentele pentru HIV/SIDA sunt gratuite în România, fiind incluse în programul naţional şi figurează pe lista C2.

"Cu acest nou produs avem şansa să-i ajutăm şi pe cei pe care îi credeam pierduţi. Din datele prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Copenhaga, România apare cu un estimat de 9.800 de cazuri, din care 5.400 de persoane primesc medicaţie, acoperirea terapeutică fiind de peste 95 la sută", a mai spus directorul Institutului "Matei Balş".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici