Un nou virus al gripei aviare ar putea ucide milioane de oameni. De cine a fost creat

Un grup de cercetători olandezi care studiau virusul H5N1, cunoscut şi sub numele de gripă aviară, au creat o nouă tulpină a acestuia, care are capacitatea de a trece cu uşurinţă de la un mamifer la altul şi care este la fel de letală ca cea originală, informează Huffington Post.

1084 afișări
Imaginea articolului Un nou virus al gripei aviare ar putea ucide milioane de oameni. De cine a fost creat

Un nou virus al gripei aviare ar putea ucide milioane de oameni. De cine a fost creat (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Suntem în singuraţă atâta vreme cât noul virus rămâne în laborator, dar în cazul în care ajunge în mâinile bioteroriştilor, există pericolul să declanşeze o pandemie care ar putea ucide milioane de oameni.

Virusul gripei aviare poate ucide oamenii, dar, până acum, nu a putut declanşa o pandemie pentru că nu se poate se transmite cu uşurinţă de la un om la altul.

Tulpina creată în laborator a rezultat în urma a cinci mutaţii realizate în doar două gene ale virusului original, modificări ce i-au oferit acesteia posibilitatea de a trece de la un mamifer la altul, informează NewScientist.

Peter Doherty, laureat al premiului Nobel: "Este înspăimântător"

"Virusul se transmite cu aceeaşi uşurinţă ca gripa sezonieră", spune Ron Fouchier, membru al Centrului Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda, şi cel care a prezentat recent rezultatele cercetărilor în cadrul unei întâlniri a oamenilor de ştiinţă ce a avut loc în Malta.

"Acest lucru arată clar că H5 se poate modifica într-un mod care să îi permită transmiterea şi care ar putea să cauzeze boli severe în rândul oamenilor. Este înspăimântător", a declarat la rândul său Peter Doherty, laureatul premiului Nobel din 1996 pentru cercetările pe care le-a realizat în domeniul imunologiei virale.

Citeşte mai multe despre noul virus al gripei aviare pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici