Un peştişor prezintă capacităţi de învăţare asemănătoare celor umane

Un peştişor care trăieşte în râurile şi lacurile din Europa prezintă o surprinzătoare capacitate de învăţare, asemănătoare celor umane, potrivit cercetătorilor britanici, al căror studiu a fost publicat în revista Behavioral Ecology.

143 afișări
Imaginea articolului Un peştişor prezintă capacităţi de învăţare asemănătoare celor umane

Un peştişor prezintă capacităţi de învăţare asemănătoare celor umane

Peştişorul Pălămida-de-baltă ar putea fi primul animal care prezintă o strategie de învăţare extrem de importantă, similară celei umane, care îi permite să compare comportamentul celorlalţi peştişori din jurul lui cu propria lui experienţă şi să facă ulterior alegerea care să îl conducă către o sursă de hrană mai bună.

"Peştii de talie mică, deşi au un creier mic, prezintă anumite capacităţi cognitive suprinzătoare", a explicat Jeremy Kendal de la Universitatea Durham (Marea Britanie).

Alături de colegi de la St. Andrews University, Jeremy Kendal a descoperit că 75% dintre peştişorii din specia Pălămidă-de-baltă erau suficient de inteligenţi pentru a înţelege, privindu-i pe ceilalţi peştişori din jur, că o anumită momeală din bazin reprezintă o sursă bună de hrană, chiar dacă în trecut ei au consumat de puţine ori acel gen de hrană.

Această abilitate a peştişorilor din specia Pălămida-de-baltă reprezintă o sofisticată capacitate socială de învăţare, ce nu a mai fost descoperită la nicio altă specie de animale până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici