- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (18.11.2015, 13:43)
- Silvana Chiujdea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un profesor nigerian a găsit rezolvarea unei probleme de matematică veche de 156 de ani. Premiul este de un milion de dolari - FOTO, VIDEO
Un profesor nigerian susţine că a găsit rezolvarea la Ipoteza Riemann, una dintre cele mai grele probleme de matematică, nerezolvată de 156 de ani. Opeyemi Enoch a explicat că el a făcut o descoperire cheie, în anul 2010, iar acest lucru i-a permis ulterior să rezolve complicata problemă concepută în 1859, transmite Daily Mail.
Urmărește
20763 afișări
Un profesor nigerian a găsit rezolvarea unei probleme de matematică veche de 156 de ani. Premiul este de un milion de dolari - FOTO, VIDEO
Dacă soluţia găsită de Opeyemi Enoch se confirmă, el va primi o recompensă un milion de dolari din partea Clay Mathematics Institute, Ipoteza Riemann fiind una dintre cele şapte Probleme ale Mileniului în matematică.
Ipoteza Riemann, formulată pentru prima oară de Bernhard Riemann în 1859, este una dintre cele mai celebre şi mai importante probleme nerezolvate din matematică. Deşi mulţi matematicieni de valoare s-au chinuit să o dezlege, cel puţin până acum problema a rămas un mister.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Un fost ambasador SUA respinge legătura dintre Trump şi Georgescu: America e cu NATO şi cu România
-
Elena Lasconi: Avem nevoie de un guvern de uniune naţională pro-europeană, cu PSD, PNL, USR şi UDMR
-
PSD nu face vreo recomandare pentru prezidenţiale. Ciolacu: românii trebuie să decidă singuri
Ipoteza Riemann se referă la distribuirea de numere prime. Este cea mai celebră problemă de matematică, deoarece teorema lui Fermat a fost rezolvată încă din 1990.
Distribuirea numerelor prime printre celelalte nu urmează un model sistematic. Cu toate acestea, Riemann a observat că frecvenţa numerelor prime este foarte strâns legată de comportamentul unei funcţii elaborate numită funcţia Riemann Zeta, relatează Daily Mail.
Ipoteza afirmă că toate soluţiile ecuaţiei ζ(s) = 0 se întind pe o anumită linie verticală, potrivit Clay Mathematics Institute.
Acest lucru a fost verificat pentru primele 10.000.000.000 de soluţii, dar acum s-a găsit "dovada" care explică faptul că această distribuire se regăseşte şi dincolo de ceea ce s-a demonstrat.
Cu toate acestea, Clay Mathematics Institute nu a confirmat, dar nici nu a negat faptul că profesorul Enoh a rezolvat oficial problema. Reprezentanţii organizaţiei au transmis doar că nu comentează soluţiile pentru Problemele Mileniului.
Profesorul Enoh, care preda la Federal University of Oye Ekiti (FUOYE) din Nigeria, a declarat că a fost motivat să rezolve problema chiar de elevii săi. Într-un interviu pentru BBC, el a spus că studenţii l-au provocat să facă bani pe internet.
"Motivaţia a venit din faptul că elevii mei au crezut că soluţia ar putea veni de la mine, nu pentru recompensa financiară. Acesta a fost în primul rând lucrul care m-a determinat să încep să rezolv problema", a explicat Opeyemi Enoch
Pe de altă parte, nu au fost puţini cei care au afirmat că ştirea despre rezolvarea ipotezei Riemann este doar o farsă.
În 2010, Conjectura lui Poincare, o altă teoremă din grupul celor şapte "Millennium Problems in Mathematics", a fost rezolvată de Grigori Perelman, dar matematicianul rus a refuzat premiul de un milion de dolari.
Profesorul nigerian a prezentat soluţia sa, pe 11 noiembrie, la International Conference on Mathematics and Computer Science din Viena, precizează site-ul nigerian de ştiri Vanguard.
În trecut, Opeyemi Enoch a realizat designul pentru un prototip de siloz pentru fermierii săraci, iar în prezent lucrează la un proiect care vizează protejarea conductelor de petrol împotriva actelor de vandalism şi la implementarea unei abordări matematice care să diminueze problemele generate de încălzirea globală.
Ipoteza Riemann
Enunţ: Ipoteza Riemann (IR) este o conjectură privitoare la distribuţia zerourilor funcţiei zeta Riemann ζ(s). Funcţia zeta Riemann se defineşte pentru toate numerele complexe s ≠ 1. Are zerouri în întregii pari negativi (adică în s = −2, s = −4, s = −6, ...). Acestea se numesc rădăcini triviale.
Ipoteza Riemann priveşte rădăcinile netriviale şi afirmă că: Partea reală a oricărei rădăcini netriviale a funcţiei zeta Riemann este 1/2. Aşadar zerourile netriviale ar trebui să se afle toate pe aşa-numită dreapta critică 1/2 + i t cu t număr real şi i unitatea imaginară.
Funcţia zeta Riemann pe dreapta critică este studiată uneori în termenii funcţiei Z, ale cărei rădăcini corespund cu rădăcinile funcţiei zeta de pe dreapta critică.
Citește pe alephnews.ro: Călin Georgescu, după alegerile parlamentare și decizia CCR: „Rezultatul alegerilor reprezintă, de fapt, falimentul partidelor”
Citește pe www.zf.ro: Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS. CCR a validat rezultatul alegerilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. În turul 2 rămân Călin Georgescu și Elena Lasconi
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce avere avea Helmut Duckadam, de fapt. Renta viageră pe care o încasa 'eroul de la Sevilla'
CANCAN.RO
Becali, teorie-șoc despre moartea lui Duckadam. Patronul FCSB a aflat în direct despre decesul Eroului de la Sevilla!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:53
-
ieri, 22:43
FCSB învinge Oţelul Galaţi cu 4-1 în Superligă şi trece pe locul trei