Un RMN specializat poate prezice cine va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament

Cercetătorii olandezi au descoperit o modalitate de a stabili cu o precizie de 68% dacă un pacient cu psihoză va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament.

248 afișări
Imaginea articolului Un RMN specializat poate prezice cine va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament

Un RMN specializat poate prezice cine va dezvolta schizofrenie rezistentă la tratament

Practic, se utilizează o scanare RMN specială numită RMN-RIM.

Această scanare se concentrează pe un pigment cerebral numit neuromelanină, care oferă dovezi vizuale ale funcţiei dopaminei. Nivelurile scăzute de neuromelanină pot indica o rezistenţă la tratament.

Dopamina este un hormon care face parte din sistemul de recompensă al creierului. Prea multă dopamină poate duce la agresivitate şi la un control deficitar al impulsurilor asociate cu psihoza.

Studiul a inclus 62 de pacienţi cu primul episod psihotic, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani.

Pacienţii au fost supuşi unui interviu clinic, unui test IQ şi unei scanări RMN. La şase luni, a fost evaluat răspunsul lor la tratament.

15 dintre aceştia nu au răspuns la tratamentul antipsihotic standard. RMN-ul de bază a arătat un semnal semnificativ mai mic de neuromelanină în substantia nigra (bogată în neuroni dopaminergici şi reglează, printre altele, emoţiile şi comportamentele de recompensă) la cei 15 pacienţi care nu au răspuns.

"Acest studiu demonstrează potenţialul RMN-RMN ca marker neinvaziv pentru rezistenţa la tratament în schizofrenie într-un stadiu incipient", au concluzionat autorii. "În cele din urmă, un model de predicţie adecvat ar putea duce la identificarea timpurie a rezistenţei la tratament în schizofrenie şi, astfel, ar putea reduce substanţial întârzierile în tratamentul eficient şi ar îmbunătăţi rezultatele".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici