Un robot care creşte precizia în timpul operaţiilor neurologice, creat de savanţii europeni

Cercetători care au beneficiat de un program finanţat de Uniunea Europeană au conceput un robot care contribuie la creşterea gradului de precizie în timpul operaţiilor neurologice, a anunţat, luni, Comisia Europeană.

430 afișări
Imaginea articolului Un robot care creşte precizia în timpul operaţiilor neurologice, creat de savanţii europeni

Un robot care creşte precizia în timpul operaţiilor neurologice, creat de savanţii europeni (Imagine: Elvira Gheorghita/Arhiva Mediafax Foto)

Acest nou tip de robot a fost construit de cercetători germani, italieni, israelieni şi britanici, în cadrul proiectului european Robocast, iniţiat de UE în 2008, a anunţat într-un comunicat comisarul european însărcinat cu Strategia digitală, Neelie Kroes.

Robotul a fost utilizat deocamdată doar pe manechine pentru chirurgia endoscopică: el acţionează la comanda neurochirurgului, pentru a introduce o sondă în craniul pacientului, printr-un orificiu minuscul, denumit orificiu de trepanaţie, atunci când medicii trebuie să manipuleze ţesuturi sau să recolteze sânge sau alte lichide.

Folosirea acestui robot permite medicilor să acţioneze cu o precizie mai mare, deoarece amplitudinea eventualelor mişcări şi a tremuratului mâinii este diminuată de zece ori în comparaţie cu mâna chirurgului, fapt care permite să se evite vătămarea ţesuturilor cerebrale.

"Atunci când va fi finalizat şi pregătit pentru intervenţii chirurgicale pe oameni, el va putea atenua suferinţele a milioane de europeni suferind de tumori sau diverse maladii precum epilepsie, maladia Parkinson sau sindromul Tourette", se afirmă în acelaşi comunicat.

Cercetătorii au demarat deja un set de teste, în cadrul unui proiect de monitorizare denumit Active, lansat în 2011, care va dura patru ani. Programul vizează operaţiile care necesită ca pacientul să rămână treaz şi care implică utilizarea simultană a trei astfel de roboţi.

Anunţul Comisiei Europene intervine într-un moment în care a demarat deja Săptămâna europeană a roboticii (28 noiembrie - 4 decembrie), care are scopul de a ameliora cooperarea dintre industrie şi sectorul cercetătorilor medicale.

Comisia Europeană, care a alocat deja 400 de milioane de euro unui număr de 100 de proiecte din domeniul roboticii, reaminteşte faptul că piaţa mondială de roboţi din 2010 a totalizat circa 15,5 miliarde de euro, din care 3 miliarde de euro au vizat proiecte demarate în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici