Un simplu test de sânge ar putea diagnostica boala Alzheimer cu precizie

Un studiu recent a arătat că un test de sânge simplu ar putea fi la fel de precis ca şi metodele mai invazive, cum ar fi puncţiile lombare sau scanările cerebrale, în diagnosticarea bolii Alzheimer.

828 afișări
Imaginea articolului Un simplu test de sânge ar putea diagnostica boala Alzheimer cu precizie

Un simplu test de sânge ar putea diagnostica boala Alzheimer cu precizie

Cercetătorii au analizat datele din trei studii diferite, care au implicat 786 de persoane, inclusiv persoane cu şi fără tulburări cognitive, relatează The Guardian.

În toate cele trei studii, pacienţii au fost supuşi fie unei puncţii lombare, fie unei PET amiloid pentru a identifica semnele de proteine amiloide şi tau - semnele distinctive ale bolii Alzheimer. Echipa a comparat apoi descoperirile cu rezultatele testului de sânge ALZpath.

Cercetătorii au declarat că analiza lor a arătat că testul de sânge a fost la fel de precis ca şi testele bazate pe puncţii lombare şi a fost superior evaluărilor atrofiei cerebrale, în identificarea semnelor de Alzheimer.

"80% dintre indivizi ar putea fi diagnosticaţi definitiv pe baza unui test de sânge, fără alte investigaţii", a spus Dr. Nicholas Ashton, primul autor al studiului, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

Rezultatele studiului reprezintă o veste importantă pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer sau pentru cei care sunt îngrijoraţi că ar putea fi diagnosticaţi cu această boală.

Dr. Richard Oakley, un director asociat de cercetare şi inovare la Societatea Alzheimer, a declarat că studiul a fost un pas binevenit în direcţia corectă.

"Acesta arată că testele de sânge pot fi la fel de precise ca şi testele mai invazive şi mai costisitoare pentru a prezice dacă cineva are caracteristici ale bolii Alzheimer în creier", a spus el.

"În plus, sugerează că rezultatele acestor teste ar putea fi suficient de clare pentru a nu necesita investigaţii suplimentare de urmărire pentru unele persoane care trăiesc cu boala Alzheimer, ceea ce ar putea accelera semnificativ calea de diagnosticare în viitor."

Dar el a subliniat că sunt necesare lucrări suplimentare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici