Un singur implant cerebral împotriva epilepsiei şi a tulburărilor obsesiv-compulsive

Povestea unei americance care beneficiază de primul implant cerebral din lume ce poate trata două afecţiuni: epilepsia şi tulburarea obsesiv-compulsivă, face ceva mai puţină vâlvă decât primul cip introdus în creierul omului, dar este la fel de interesantă.

255 afișări
Imaginea articolului Un singur implant cerebral împotriva epilepsiei şi a tulburărilor obsesiv-compulsive

Un singur implant cerebral împotriva epilepsiei şi a tulburărilor obsesiv-compulsive

Amber Pearson, în vârstă de 34 de ani, suferă de ambele afecţiuni, dar, datorită tehnologiei revoluţionare pe care a contribuit la crearea unui implant, poate acum să ducă o viaţă normală.

Ideea de a trimite impulsuri electrice în creier prin intermediul unor electrozi introduşi în anumite zone ale creierului şi a unui dispozitiv extern asemănător unui stimulator cardiac nu este nouă: se numeşte stimulare cerebrală profundă şi reprezintă o posibilă soluţie pentru ameliorarea simptomelor debilitante ale anumitor boli, cum ar fi epilepsia, Parkinson sau tulburarea obsesiv-compulsivă, de aproximativ 20 de ani.

De regulă, însă, puţinii pacienţi care primesc un implant cerebral o fac pentru a controla doar una dintre aceste afecţiuni.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare psihologică caracterizată prin prezenţa unor gânduri fixe însoţite de anxietate (obsesii) şi comportamente repetitive (compulsii), adesea asociate cu teama de a risca sau de a se răni.

Pacienţii au un control redus asupra acestor gânduri şi a ritualurilor asociate, pe care simt că trebuie să le pună continuu în practică pentru a atenua anxietatea care le însoţeşte.

Potrivit AFP, Amber Pearson era îngrozită de ideea de a se contamina cu agenţi patogeni atunci avea acţiuni cotidiene, cum ar fi mâncatul, şi ajunsese să se spele pe mâini de atâtea ori încât acestea sângerau. În ultimii ani, compulsiile ei deveniseră atât de puternice încât îi ocupau opt sau nouă ore din zi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici