Un transplant de măduvă a vindecat un bolnav de SIDA

Transplantul de măduvă, care a folosit celule stem prelevate de la un donator cu o imunitate genetică sporită împotriva maladiei SIDA, a vindecat un pacient german care avea virusul HIV, potrivit unei declaraţii dată publicităţii, miercuri, de medicii gemani.

292 afișări
Imaginea articolului Un transplant de măduvă a vindecat un bolnav de SIDA

Un transplant de măduvă a vindecat un bolnav de SIDA

Pacientul este un american care locuieşte în Berlin. El era bolnav de leucemie şi a fost infectat cu virusul imunodeficienţei umane care declanşează maladia SIDA. Cel mai bun tratament împotriva leucemiei constă într-un transplant de măduvă, prin care sunt prelevate celule stem de la un donator cu un sistem imunitar sănătos şi sunt înlocuite celulele canceroase ale pacientului.

Doctorii Gero Hutter şi Thomas Schneider de la spitalul Berlin Charite au declarat că echipa medicală a căutat să preleveze această măduvă osoasă de la un donator care să prezinte o anumită mutaţie genetică, despre care oamenii de ştiinţă ştiau deja că ajută organismul să reziste în faţa atacului virusului HIV. Această mutaţie afectează un receptor, denumit CCR5, pe care virusul HIV îl foloseşte pentru a intra în celule şi a le infecta.

Când medicii au găsit un donator care avea această mutaţie genetică, au folosit măduva de la el pentru tratarea pacientului. Nu doar leucemia a vindecată, dar şi virusul HIV a dispărut. "În prezent, la 20 de luni după succesul transplantului de măduvă, nu se mai detectează nicio urmă a virusului HIV în organismul pacientului", au declarat medicii germani. "Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea ca virusul să fie încă acolo", a declarat Schneider.

Cercetătorii se tem că această metodă nu va putea totuşi să devină un tratament standard împotriva virusului HIV. Transplantul de celule stem din măduva osoasă sunt foarte riguros reglementate şi extrem de periculoase, deoarece, pentru a se realiza, pacientul trebuie să aibă mai întâi propria măduvă osoasă complet distrusă. Pacienţii riscă să moară din cauza celei mai mici infecţii, deoarece nu mai au sistem imunitar până când celulele stem vor creşte şi le vor înlocui pe ale lor.

În prezent nu există niciun tratament împotriva maladiei SIDA, fiind vorba despre o boală care este întotdeauna fatală. Anumite combinaţii de medicamente au reuşit să stopeze evoluţia virusului, uneori chiar sub nivelul detectabil, dar cercetările ulterioare au demonstrat că virusul HIV nu dispăruse niciodată din organism, ci stătea ascuns în anumite celule-rezervor din corp.

Echipa condusă de Hutter a declarat că nu a mai fost detectată nicio urmă a virusului HIV în organismul pacientului de 42 de ani, dar că "acest virus este foarte viclean" şi că "el poate mereu să revină".

Mutaţia CCR3 a fost descoperită în cazul a 3% dintre europeni, potrivit specialiştilor. Aceştia au sugerat că viitoarele terapii genetice, folosind o tehnologie superioară celei din prezent, vor putea într-o bună zi să trateze toţi pacienţii infectaţi cu virusul HIV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici