Un vas de sticlă roman, unic în Europa Occidentală, descoperit într-un cimitir din Londra

Un vas de sticlă ce datează din perioada Imperiului roman, considerat unic în Europa Occidentală, a fost descoperit într-un cimitir străvechi, amplasat în estul Londrei, pe locul vechii cetăţi Londinium, informează Reuters.

177 afișări
Imaginea articolului Un vas de sticlă roman, unic în Europa Occidentală, descoperit într-un cimitir din Londra

Un vas de sticlă roman, unic în Europa Occidentală, descoperit într-un cimitir din Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest vas "millefiori", despre care oamenii de ştiinţă spun că datează din secolul al II-lea sau al III-lea î.Cr., este decorat cu un mozaic care conţine sute de petale albastre identice, cu margini albe.

Curatorii colecţiilor romanice de la Museum of London consideră că acest vas este unic în Europa Occidentală şi doresc să verifice dacă obiecte similare au fost descoperite în partea de est sau de sud a Europei, precum străvechiul oraş Alexandria.

Arheologii britanici au declarat că acest vas era colorat în roşu aprins când a fost descoperit în pământ, complicatele desene albastre fiind acoperite de o substanţă roşie opacă. Această substanţă a dispărut treptat, după excavare, după ce apa care acoperise vasul s-a evaporat. Cercetătorii consideră că umiditatea din pământ a avut un rol esenţial în conservarea culorilor originale ale vasului.

Obiectul a fost descoperit la o adâncime de 2,5-3 metri, într-un străvechi cimitir din Aldgate, în partea de est a Londrei, chiar lângă zidurile vechii cetăţi antice. Romanii erau obligaţi prin lege să îşi îngroape morţii în afara zidurilor cetăţii.

Vasul de sticlă a făcut parte dintr-o colecţie de obiecte îngropate alături de o cutie din lemn care conţinea cenuşa unui cetăţean roman înstărit, care a trăit în străvechiul avanpost roman al cetăţii Londinium, ascuns sub terenurile din Londra zilelor noastre.

Printre celelalte obiecte descoperite împreună cu vasul de sticlă s-au aflat vase de ceramică şi flacoane care au conţinut parfumuri şi uleiuri de corp.

Vasul de sticlă va fi expus, din mai, la Museum of London Docklands, situat în partea de sud-vest a capitalei britanice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici