- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (20.08.2009, 09:42)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Undele gravitaţionale vor putea fi detectate, spun cercetătorii
Undele gravitaţionale, acele deformări ale perechii spaţiu-timp descrise de Albert Einstein, nu au fost încă observate în mod direct, însă primi paşi importanţi au fost făcuţi în această direcţie, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.
Urmărește
195 afișări
Centrul galaxiei NGC 1097 (50 milioane ani lumină) este o uriaşă gaură neagră înconjurată de un inel de stele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aşa cum o piatră aruncată în apă face valuri la suprafaţa acesteia, ciocnirea între două stele cu neutroni sau între două găuri negre care fuzionează poate să deformeze structura universului, dând naştere unor unde care se deplasează cu viteza luminii.
"Undele gravitaţionale sunt o consecinţă a teoriei relativităţii generale a lui Einstein, care spune că, dacă există o masă, aceasta va curba spaţiul, va deforma spaţiul", a explicat astrofizicianul francez Benoît Mours. "Dacă accelerăm puternic o masă, ea va produce deformări ale spaţiului, care se vor propaga în univers. Acestea sunt undele gravitaţionale", a explicat expertul francez, într-un comunicat emis de Institutul de ştiinţe ale universului din cadrul Centre national de la recherche scientifique (CNRS).
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA amenință cu restricționarea ajutorului militar pentru Israel. Netanyahu are 30 de zile pentru îmbunătățirea situației din Gaza
-
România a trecut la limită de Lituania şi conduce grupa cu maximum de puncte
-
Naţionala de tineret a României s-a calificat la Europenele de fotbal. Tricolorii mici au făcut instrucţie cu Elveţia
-
Macron, către Netanyahu: Să nu uite că ţara sa a fost înfiinţată printr-o decizie a Naţiunilor Unite
Un fascicul de unde gravitaţionale, provocate, de exemplu, de fuziunea dintre două găuri negre, poate să atingă Terra şi să modifice, într-o manieră, totuşi, lipsită de importanţă, dimensiunile. "Înălţimea unei persoane se va schimba cu o miliardime dintr-un metru", a explicat M. Mours de la Lapp/CNRS, centru asociat lucrărilor de monitorizare ale detectorului de unde gravitaţionale Virgo, inaugurat în 2007, în apropiere de oraşul italian Pisa.
Şi alte observatoare ale undelor gravitaţionale, amplasate în Statele Unite (Ligo, în Hanford) şi Germania (GEO), funcţionează după aceleaşi principii. Făcând să interfereze fasciculele de raze laser ce parcurg tuneluri lungi de câţiva kilometri şi se întâlnesc într-un unghi drept, cercetătorii detectează diferenţele de lungime, de ordinul unei miliardimi dintr-un atom.
În cazul observatorului Virgo, o nouă campanie de măsurători a început pe 7 iulie, în acelaşi timp cu experimentul desfăşurat în laboratorul american Ligo, "comparându-se în permanenţă lungimea celor două braţe, de trei kilometri fiecare, ale interferometrului, pentru a vedea dacă unul dintre ele devine mai scurt decât celălalt", a explicat expertul francez.
Precendenta campanie de măsurători a avut loc între 5 noiembrie 2005 şi 30 septembrie 2007, la interferometrul din laboratorul Ligo. Cercetătorii au încercat atunci să identifice undele gravitaţionale datând din primele secunde de după Big Bang.
Până în prezent, nicio undă gravitaţională nu a fost detectată, însă faptul că acestea nu au fost detectate pe frecvenţa de 100 de Hertzi, care a fost studiată, poartă în sine indicii despre posibilele modele de studiere a naşterii universului.
Din această vară, Virgo este capabil să studieze o zonă mare din univers, care înglobează aproximativ 2.000 de galaxii, aflate la distanţe de până la 65 de milioane de ani-lumină de Terra, în căutarea undelor gravitaţionale provocate de coliziunea dintre stelele cu neutroni. Virgo poate detecta, de asemenea, fuziunile dintre găuri negre, care au avut loc la distanţă de circa 300 de milioane de ani-lumină.
Citește pe alephnews.ro: Trump a transformat o conferință într-o sesiune muzicală de 40 de minute. Incidentul reînvie dezbaterea despre capacitatea sa mentală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Taylor Swift lansează produse speciale de sărbători: o ediție extinsă a albumului „The Tortured Poets Department: The Anthology” și o carte dedicată turneului „Eras”
Dezvoltatorii spun că limitarea avansului la 10% la achiziţia unei locuinţe noi poate bloca finanţarea mai multor proiecte în derulare, clienţii fiind finanţatorii construcţiei
Scapă cine poate: Miliardarii uneia dintre cele mai bogate ţări din Europa au dat bir cu fugiţii după ce guvernul a promis că schimbă foaia şi merge după averile lor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
100.000 de români, NEVOIȚI să-și schimbe cartea de identitate. Actualul model de buletin nu va mai fi valabil
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe