Vaccinul împotriva gripei sezoniere, relativ eficient contra gripei H1N1

Vaccinul antigripal din sezonul 2008-2009 oferă o anumită protecţie împotriva gripei H1N1, în special împotriva formelor ei cele mai severe, potrivit unui studiu realizat în Mexic şi publicat în revista British Medical Journal.

22 afișări
Imaginea articolului Vaccinul împotriva gripei sezoniere, relativ eficient contra gripei H1N1

Vaccinul împotriva gripei sezoniere, relativ eficient contra gripei H1N1 (Imagine: MIhai Spiridonică/Mediafax Foto)

Cercetătorii, a căror echipă a fost condusă de epidemiologul mexican Jose Luis Valdespino, au ţinut să sublinieze totuşi că aceste rezultate "preliminarii" trebuie să fie privite cu prudenţă şi că ele "nu demonstrează în niciun fel faptul că vaccinarea sezonieră ar trebui să înlocuiască vaccinarea contra gripei H1N1".

Pentru acest studiu, cercetătorii au studiat şi comparat, din martie până în mai, rezultatele medicale provenind de la 60 de pacienţi internaţi la Institutul naţional pentru maladii respiratorii din Mexico City, suferind de gripa H1N1, şi de la alţi 180 de pacienţi, suferind de alte probleme de sănătate.

Oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele din grupul de control, neafectate de gripa H1N1, au fost mai des vaccinate împotriva gripei sezoniere. În cadrul grupului de persoane vaccinate au murit considerabil mai puţine persoane decât dintre cele nevaccinate.

Cercetătorii explică protecţia parţială oferită de vaccinul sezonier prin faptul că el stimulează anticorpii persoanelor expuse anterior la un virus gripal similar, fie prin contractarea bolii, fier prin vaccinare.

Virusul H1N1 a circulat în cadrul populaţiilor umane între 1918 şi 1957 şi, din nou, în 1977, potrivit autorilor acestui studiu.

Cercetătorii avertizează totuşi asupra faptului că eşantionul studiat este limitat şi particular, deoarece el a cuprins doar bolnavii dintr-un spital specializat în maladii respiratorii, declarând că ar trebui efectuate studii similare şi în alte locuri, pentru a confirma sau infirma aceste rezultate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici