Veşti proaste - Stonehenge nu a fost un calendar străvechi

  • A fost Stonehenge un calendar solar străvechi, aşa cum susţinea un studiu din 2022?
  • Deloc, susţine acum un alt studiu realizat de doi oameni de ştiinţă specializaţi în astronomia antică.
  • Secolul 21 este un secol în care manualele de istorie sunt rescrise aproape anual. În 2023, cercetătorii susţin că Stonehenge a fost doar un monument dedicat strămoşilor.
15668 afișări
Imaginea articolului Veşti proaste - Stonehenge nu a fost un calendar străvechi

Stonehenge, Facebook

Stonehenge nu a fost un calendar solar preistoric, ci a servit ca un monument dedicat morţilor. 

Primele pietre de la Stonehenge au fost plasate în sudul Angliei în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, iar monumentul a fost construit în etape de-a lungul a aproximativ 1.000 de ani.

Dar cercetătorii au dezbătut scopul său de secole.

Noul studiu, publicat pe 23 martie în revista Antiquity, contestă afirmaţiile făcute anul trecut că a funcţionat ca un calendar solar cu 356,25 de zile, potrivit autorului studiului respectiv, Timothy Darvill, care este profesor de arheologie şi expert Stonehenge la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie

Interpretarea lui Darvill a fost respinsă de doi oameni de ştiinţă.

Aceştia sunt matematicianul Giulio Magli al Politehnicii din Milano şi astronomul Juan Antonio Belmonte de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare.

Cei doi susţin că Stonehenge nu a fost suficient de precis pentru a servi drept calendar solar.

 „Din punct de vedere simbolic, Stonehenge este legat de fenomenele cereşti”, a spus Magli pentru LIVESCIENCE, remarcând alinierea  cu solstiţiile de la mijlocul iernii şi de la mijlocul verii.

Dar „acest lucru este departe de a spune că a fost folosit ca un calendar gigant”, a spus el.

Magli şi Belmonte susţin că cercul de pietre nu a fost suficient de precis pentru a determina lungimea anului; că nimic la Stonehenge nu întruchipează cele 12 luni ale anului; şi că nu există dovezi ale unui schimb cultural între Marea Britanie antică şi Orientul Apropiat antic.

Arheologul  Michael Parker Pearson de la University College London este de acord cu autorii celui mai recent studiu că nu există dovezi  ale legăturilor culturale dintre Stonehenge şi cultele solare antice din Orientul Apropiat.  

Arheologii cred acum că scopul principal al Stonehenge a fost un monument ceremonial preistoric construit în memoria strămoşilor.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici