Vinul alb, mai dăunător pentru dantură decât cel roşu

Vinul alb, consumat cu regularitate, are efecte dăunătoare asupra danturii, mult mai mari decât cele ale vinului roşu, potrivit cercetătorilor britanici şi germani al căror studiu a fost publicat în revista Nutrition Research, informează bbc.co.uk.

204 afișări
Imaginea articolului Vinul alb, mai dăunător pentru dantură decât cel roşu

Vinul alb, mai dăunător pentru dantură decât cel roşu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vinurile variază în ceea ce priveşte aciditatea, însă cele albe par să fie cele mai dăunătoare. Producătorii şi degustătorii de vinuri sunt primii avertizaţi de autorii studiului în legătură cu rezultatele cercetărilor lor.

Vinurile albe conţin o componentă acidă care erodează smalţul dinţilor mai mult decât substanţele din vinul roşu.

Această acţiune corozivă nu depinde de podgoria de unde provine vinul, de anul de producţie sau de concentraţia de alcool, ci de pH-ul acestuia şi de durata de expunere a dinţilor la acţiunea băuturii în cauză.

Aceste efecte negative pot fi eliminate prin consumul de brânzeturi, deoarece acestea sunt bogate în calciu, au explicat autorii germani ai studiului. Calciul este componenta din smalţul dinţilor pe care vinurile o atacă.

În urma testelor de laborator, dinţii adulţi scufundaţi în vin alb timp de o zi au suferit o scădere a nivelului de calciu şi fosfor din smalţ de până la 60 de micrometri, această reducere fiind considerată de cercetători drept una semnificativă.

În opinia lor, vinurile riesling par să aibă cel mai mare impact, deoarece au cel mai scăzut pH.

Chiar dacă oamenii se spală pe dinţi după ce au băut vin seara, o expunere repetată la alcool, de-a lungul anilor, ar putea avea efecte dăunătoare. În plus, un periaj excesiv ca frecvenţă sau ca duritate ar putea să înrăutăţească şi mai mult lucrurile, conducând la o pierdere şi mai mare a smalţului.

Tradiţia de a savura diverse varietăţi de brânză la desert sau în timp ce se consumă vin ar putea avea efecte benefice asupra smalţului dinţilor, deoarece acest aliment conţine calciu în concentraţii ridicate. În acest fel se stimulează puterea de remineralizare a salivei, care stopează atacul acid asupra dinţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici