Virusul gripei se transmite mai uşor dacă aerul este rece şi uscat

O asociere a fost stabilită între umiditatea absolută a aerului şi supravieţuirea virusului gripei sezoniere, aceasta explicând motivul pentru care maladia este atât de frecventă în timpul iernii, când aerul este rece şi uscat în zonele temperate, potrivit unui studiu.

53 afișări
Imaginea articolului Virusul gripei se transmite mai uşor dacă aerul este rece şi uscat

Virusul gripei se transmite mai uşor dacă aerul este rece şi uscat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Când umiditatea absolută - cantitatea reală de apă conţinută de aer indiferent de temperatură - este joasă, aşa cum se întâmplă în lunile ianuarie şi februarie, sezonul grupei este în plină desfăşurare în ţările temperate, iar virusul pare a supravieţui mai mult timp, având o rată de transmitere mai ridicată.

Cercetările precedente nu au reuşit să stabilească o legătură puternică între umiditate şi puterea de transmitere a virusului gripei, însă acestea nu au ţinut cont decât de umiditatea relativă, care depinde de temperatură, a indicat profesorul Jeffrey Shaman, epidemiolog în cadrul Ministerului Sănătăţii din statul Oregon (nord-vestul Statelor Unite), unul dintre coautorii studiului.

"Puternicele asociaţii între nivelul de umiditate absolută şi rata de supravieţuire a virusului gripei sunt surprinzătoare", a explicat acesta. "Când umiditatea absolută este scăzută, virusul gripei sezoniere supravieţuieşte mai multă vreme, iar rata de transmitere creşte", a precizat medicul.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici