Zeci de mumii bine conservate, descoperite în Egipt

Zeci de mumii bine conservate au fost descoperite într-o necropolă veche de aproximativ 4.000 de ani, în oaza egipteană Fayoum, informează dailymail.co.uk.

430 afișări
Imaginea articolului Zeci de mumii bine conservate, descoperite în Egipt

Zeci de mumii bine conservate, descoperite în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Săpăturile au fost sponsorizate de Consiliul Suprem pentru Antichităţi din Egipt, iar specialiştii au descoperit 53 de morminte cioplite în piatră, la sud-est de piramidele de la Illahun, din oaza Fayoum.

Zahi Hawass, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt, a descris patru dintre aceste mumii, datând perioada celei de-a 22-a dinastii egiptene (931 - 725 î.Cr.) drept unele dintre "cele mai frumoase descoperite vreodată".

Aşezate în sicrie de lemn, mumiile sunt înfăşurate în pânză de in şi pictate în culorile tradiţionale ale Egiptului: galben, turcoaz şi roşu-cărămiziu. Decoraţiunile şi inscripţiile de pe sarcofagele mumiilor se află într-o stare excelentă de conservare.

Această misiune arheologică, condusă de Abdel-Rahman El-Ayedi, directorul Departamentului de Antichităţi al Egiptului Mijlociu, a descoperit cu această ocazie şi rămăşiţele ale altor sarcofage, despre care se crede că au fost arse în epoca coptă.

Printre obiectele descoperite de arheologi se numără 15 măşti vopsite, vase de ceramică şi diverse amulete.

Arheologii au găsit şi o capelă, cu o masă folosită în timpul ritualurilor funerare. Studiile preliminare indică faptul că această capelă a fost refolosită într-o perioadă ulterioară, probabil în ultimii ani de existenţă ai Imperiului Roman (30 î.Cr. - 337 d.Cr.).

Farouk Hosni, ministrul Culturii din Egipt, care a făcut publică această descoperire, a declarat că mormintele variază din punctul de vedere al designului. În timp ce unele sunt acoperite cu un singur strat protector, altele includ o a doua cameră funerară, săpată la o adâncime mai mare.

În urmă cu două luni, Zahi Hawass anunţa o altă descoperire interesantă, după ce arheologii au găsit 30 de mumii în interiorul unui mormânt sigilat, în cea mai veche piramidă din lume, dituată în Saqqara.

Este un fapt neobişnuit ca oamenii de ştiinţă să găsească morminte intacte, în necropolele foarte cunoscute, precum cea din Saqqara, situată în apropiere de oraşul Memphis, deoarece hoţii au furat şi devastat aceste locuri de foarte multe ori în trecut.

Oaza de la Fayoum are un loc special în istoria Egiptului şi a lumii. Portretele mumiilor greceşti descoperite aici, care sunt expuse în prezent în muzeele oazei, sunt considerate a fi primele opere de gen din lume care au fost inspirate din realitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici