Zhai Zhigang, primul chinez care a păşit în spaţiu (Galerie Foto)

Zhai Zhigang a devenit, sâmbătă, primul astronaut chinez care a ieşit în spaţiu, eveniment catalogat de preşedintele chinez, Hu Jintao, drept "un mare pas" pentru dezvoltarea puterii spaţiale.

239 afișări
Imaginea articolului Zhai Zhigang, primul chinez care a păşit în spaţiu (Galerie Foto)

Zhai Zhigang, primul chinez care a păşit în spaţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comandantul misiunii, Zhai Zhigang, a părăsit capsula spaţială Shenzhou VII la ora 8.43 GMT pentru a pluti în spaţiu pentru 15 minute, eveniment care face China cea de-a treia naţiune care păşeşte în spaţiul cosmic, după SUA şi Uniunea Sovietică.

"Mă simt bine", a declarat Zhigang, în timp ce făcea cu mâna unei camere amplasate în afara navetei spaţiale. "Salut poporul chinez şi oamenii din întreaga lume", a mai spus astronautul.

Vezi aici galerie foto cu ieşirea în spaţiu a comandantului Zhai Zhigang

Păşirea în spaţiu a fost punctul de maxim interes al zborului misiunii chineze în spaţiu, considerată a fi primul pas pentru construirea unei staţii spaţiale, următoarea mare ambiţie a Chinei.

"Păşirea ta în spaţiu a fost un succes complet. Este un mare pas pentru dezvoltarea programului nostru spaţial", i-a transmis preşedintele Jintao, printr-o staţie radio, astronautului.

Deşi iniţial ieşirea în spaţiu a astronautului trebuia să dureze 20 de minute, aceasta a fost scurtată, fără a fi oferite explicaţii în acest sens.

Ca parte a programului spaţial chinez, până în 2010, vor mai fi lansate în spaţiu încă două navete, care nu au fost încă denumite, dar şi un echipaj format din trei astronauţi, conform cotidianului China Daily.

Capsula spaţială Shenzhou VII, care îi are la bord pe astronauţii Zhai Zhigang, Liu Boming şi Jing Haipeng, a decolat, joi seară, de la baza spaţială de la Jiuquan, în nord-vestul Chinei. Shenzhou, lansată de la baza spaţială din deşertul Gansu, a fost plasată pe orbită, la o altitudine de 373 de kilometri.

Misiunea, a treia cu echipaj uman organizată de China, este prevăzută să dureze 68 de ore, întoarcerea acesteia pe pământ urmând să aibă loc duminică, în Mongolia.

În 2003, China a devenit a treia ţară care a lansat un echipaj uman în spaţiu, după Statele Unite şi Uniunea Sovietică. În ultimii cinci ani, acest stat a realizat cu succes o a doua misiune în spaţiu cu echipaj uman, cu propriile sale mijloace financiare.

În 2005, China a trimis doi astronauţi pe orbită, într-o misiune care a durat cinci zile.

Pe 31 octombrie 2007, China a lansat primul său satelit de explorare a Lunii, Chang'e (numele unei zeiţe din mitologia chineză, n.r.). Lansarea satelitului reprezintă prima etapă a ambiţiosului program chinez de explorare a Lunii, care are ca scop trimiterea unui astronaut chinez pe satelitul natural al Pământului până în 2020. Etapa a doua va demara în 2012 cu trimiterea unui robot pe Lună. Ulterior, chinezii vor trimite pe Lună un aparat de explorare, care va preleva mostre de sol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici