8 ianuarie: 380 ani de la moartea lui Galileo Galilei. În aceeaşi zi s-a născut Stephen Hawking

  • Pe 8 ianuarie 1642, Galileo Galilei a murit, iar pe 8 ianuarie 1942 s-a născut Stephen Hawking.
  • Galileo Galilei a studiat corpurile cosmice şi a studiat legile fizicii.
  • Stephen Hawking a publicat teoreme despre originile universului şi radiaţiile găurilor negre.
883 afișări
Imaginea articolului 8 ianuarie: 380 ani de la moartea lui Galileo Galilei. În aceeaşi zi s-a născut Stephen Hawking

Sursa Foto- Wikipedia Commons

Galileo Galilei s-a născut pe 15 februarie 1564 în Pisa, Ducatul Florenţei. A fost un excelent astronom al vremii, dar şi inginer şi fizician.

A studiat gravitaţia, principile relativităţii, inerţia, mişcarea proiectilelor şi viteza. A inventat termoscopul şi compasul militar. 

Şi-a folosit telescopul  (tehnologie inventată de olandezul Hans Lippershey în 1608) pentru a studia:

  • fazele planetelor Venus  
  • Marte
  • cele patru luni ale lui Jupiter - Ganymede, Callisto, Io şi Europa
  • inelele lui Saturn pe care le descria drept "urechile planetei" neavând un telescop cu care să le observe în detaliu 
  • petele de pe Soare
  • relieful Lunii 
  • planeta Neptun pe care a catalogat-o drept stea în mod eronat în 1612  
  • Pleiadele

Galileo a susţinut teoria heliocentrică a lui Copernicus şi s-a confruntat cu acuzaţiile Bisericii Catolice pentru erezie căci heliocentrismul era considerat o contradicţie a Sfintelor Scripturi. A fost investigat în 1615 de Inchiziţia Romană  şi a fost obligat să-şi retracteze declaraţiile. Şi-a petrecut restul vieţii arestat la domiciliu, scriind lucrarea Discursuri şi demonstraţii matematice în jurul a două ştiinţe noi.

A murit când avea 77 ani la 8 ianuarie 1642 , la Arcetri, Marele Ducat al Toscanei. 

Abia în 1758, Biserica Catolică a renunţat la interzicerea cărţilor care susţineau heliocentrismul din Indexul cărţilor interzise, iar în 1992, în numele Bisericii Catolice, Papa Ioan Paul al II-lea l-a iertat  pe Galileo la 350 ani de la moartea sa.

Tot pe 8 ianuarie, dar la 300 ani de la moartea sa, s-a născut la Oxford, Regatul Unit, Stephen Hawking, astrofizicianul şi teoreticianul originii universului. Acesta a publicat teoreme de singularitate gravitaţională în cadrul relativităţii generale şi predicţia teoretică că găurile negre emit radiaţii numite după numele său. Acesta a fost imobilizat pe scaun datorită sclerozei laterale amiotrofice şi nu putea să comunice decât printr-un dispozitiv. 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici