Bilanţ ANP: Avem deţinuţi cu tendinţe spre radicalizare, dar nu este un fenomen

În penitenciarele din România există deţinuţi de religie musulmană cu tendinţe spre radicalizare, autorităţile pregătindu-se pentru a preveni eventuale evenimente, deocamdată nefiind vorba de un fenomen, potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe.

1272 afişări
Imaginea articolului Bilanţ ANP: Avem deţinuţi cu tendinţe spre radicalizare, dar nu este un fenomen

Bilanţ ANP: Avem deţinuţi cu tendinţe spre radicalizare, dar nu este un fenomen (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Privind radicalizarea, este un fenomen care astăzi nu este vizibil în sistemul penitenciar, sunt paşi negativi făcuţi în acest sens. Avem deţinuţi în penitenciare de religie musulmană şi cu tendinţe spre radicalizare, dar deocamdată nu este un fenomen. Doar ne pregătim, la nivel naţional şi internaţional, pentru a preveni astfel de evenimente şi a nu se dezvolta în sistemul penitenciar românesc. Există protocoale de colaborare cu serviciile în domeniu şi cu organele de urmărire şi cercetare, dar deocamdată acest pachet de măsuri nu este necesar, pentru că nu este un fenomen în sistemul penitenciar. Doar ne pregătim pentu a-l preîntâmpina", a declarat Marius Vulpe, directorul ANP, într-o conferinţă de presă ce avut loc, miercuri, după prezentarea bilanţului instituţiei pe anul 2016.

Potrivit datelor furnizate de ANP, în anul 2016 s-au înregistrat 71 de agresiuni ale deţinuţilor asupra angajaţilor din penitenciare, în scădere faţă de anul 2015, când s-au înregistrat 78 de agresiuni, dar şi faţă de 2014 (96 de cazuri).

Şi numărul cazurilor de descoperire a substanţelor susceptibile a fi stupefiante a fost mai mic în 2016 (162 de cazuri) faţă de 2015 (183 de cazuri).

"Numărul cazurilor de descoperire a substanţelor susceptibile a fi stupefiante este în scădere faţă de anul 2015. Menţionăm, totuşi, că proporţia celor descoperite înainte de intrare în posesia deţinuţilor a scăzut (de la 92 la sută în anul 2015, la 65 la sută în anul 2016). Numărul mai mic de cazuri înregistrate înainte de intrarea în posesia deţinuţilor indică accentul care trebuie menţinut pentru pregătirea şi conştientizarea implicării lucrătorilor din sistemul operativ în combaterea acestui fenomen", se arată în raportul ANP.

În ceea ce priveşte numărul de telefoane mobile descoperite în sistemul penitenciar, acesta s-a redus semnificativ faţă de anii precedenţi. În 2016 au fost descoperite 2.569 de telefoane mobile, în timp ce în 2015 numărul acestora a fost de 4.554, iar în 2014 de 6.549, 11.110 în 2013 şi 10.505 în 2012.

De asemenea, anul trecut au avut loc 50 de incidente în penitenciarele din întrega ţară, fiind vorba despre revolte pornite de la nemulţumiri legate de supraaglomerare, condiţii de detenţie şi specularea vulnerabilităţilor sistemului penitenciar. Incidentele s-au concretizat în escaladarea înălţimilor, baricadarea în camerele de deţinere, vociferări, bătăi în graţii, incendieri de obiecte, automutilare, scandări de lozinci şi refuzul de hrană colectiv.

Tot în 2016 s-au înregistrat două evadări, două părăsiri fără drept a centrului de detenţie sau centrului educativ şi trei părăsiri ale punctelor de lucru.

Potrivit datelor ANP, 27.445 de persoane au fost închise în 2016 în centrele de detenţie din întreaga ţară, cu aproape o mie de persoane mai puţin faţă de 2015, în timp ce rata de recidivă înregistrată în 2016 a fost de 38,27 la sută, cu două procente mai mică faţă de 2015 (40,33 la sută).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici