EU Data Boundary pentru Microsoft Cloud: încă un pas către un Microsoft Azure European

Articol susţinut de Microsoft

196 afișări
Imaginea articolului EU Data Boundary pentru Microsoft Cloud: încă un pas către un Microsoft Azure European

EU Data Boundary pentru Microsoft Cloud: încă un pas către un Microsoft Azure European

Transformarea digitală este, poate, cel mai dezbătut subiect astăzi, beneficiile pe care aceasta le-ar putea aduce la nivelul instituţiilor publice şi al companiilor, al economiilor şi al societăţilor fiind analizate îndelung. Ţinând seama de acest context, Uniunea Europeană arată un interes tot mai mare în conturarea unei economii digitale, care să stea la baza unui viitor sustenabil.

În condiţiile în care, în prezent, tehnologia este unul dintre pilonii creşterii economice, al bunăstării sociale şi, implicit, al transformării digitale, Comisia Europeană s-a axat tot mai mult pe conturarea unor obiective digitale pentru anul 2030, care să pregătească atât instituţiile publice şi companiile, cât şi cetăţenii pentru un viitor digital. Acest set de principii a fost denumit Deceniul digital al Europei, iar Microsoft îşi propune să vină în întâmpinarea acestui ţel prin intermediul tehnogiilor pe care le dezvoltă.

Încă de la începuturile sale, Microsoft a susţinut organizaţiile în procesul transformării digitale, facilitând dezvoltarea, implementarea şi utilizarea tehnologiilor inteligente de tip cloud şi a iniţiat, astfel, Tech Fit 4 Europe – o iniţiativă care subliniază rolul special pe care sectorul tehnologic trebuie să îl joace pentru a ajuta Europa să îşi atingă obiectivele digitale.

Pentru a putea reuşi, însă, Europa are nevoie de o infrastructură digitală sigură, rezilientă şi de servicii care să le permită atât cetăţenilor europeni, cât şi actorilor din mediul economic să valorifice datele de care aceştia dispun. Digitalizarea unei economii sau a unei societăţi se bazează, într-o foarte mare măsură, pe analiza şi managementul de date, iar cantitatea de date generată, în prezent, este uriaşă, acestea putând aduce nenumărate avantaje competitive la nivelul companiilor. Cu toate acestea, simpla lor existenţă nu este suficientă, întrucât pentru a le putea valorifica întregul potenţial este necesar ca datele să fie stocate şi gestionate în mod corect.

Pe de altă parte, însă, stocarea şi gestionarea datelor dă naştere unor discuţii legate de nivelul de securitate al acestor procese - unde şi cum sunt aceste date stocate? cum se realizează transferul de date între diferite ţări sau continente? cât de sigur este acesta? – toate sunt întrebări care trebuie să îşi găsească un răspuns, iar un alt deziderat al Uniunii Europene este acela de a rămâne competitivă şi de a avea, constant, control asupra datelor generate pe teritoriul său. Astfel, Microsoft îşi propune să sprijine prin tehnologiile sale, creşterea nivelului de competitivitate al Europei la nivel global, respectând totodată standardele de securitate şi transparenţă impuse de valorile şi legislaţia europeană.

Ca parte a acestui angajament, Microsoft a demarat planul EU Data Boundary pentru Microsoft Cloud, o iniţiativă prin care, până la finalul anului 2022, toate datele care vor fi generate pe teritoriul Uniunii Europene de către clienţii companiei (comerciali sau din sectorul public) vor fi stocate şi prelucrate doar pe teritoriul UE.

Acest nou proiect este construit pe portofoliul existent de soluţii şi pe angajamentele luate deja privind protecţia datelor clienţilor companiei, fiind un pas adiţional prin care Microsoft le răspunde clienţilor săi europeni care îşi doresc să aibă mai multe garanţii şi facilităţi privind stocarea şi procesarea datelor.

Demersul este motivat prin dorinţa companiei de a veni în întâmpinarea solicitărilor de acest tip, primite din partea clienţilor săi, prin oferirea de alternative care să permită stocarea pe un anumit teritoriu sau în interiorul graniţelor UE, fără să îngrădească posibilitatea ca serviciile de cloud public extins global să le fie, de asemenea, accesibile.

Serviciile Microsoft cloud existente respectau şi chiar depăşeau deja recomandările Uniunii Europene, clienţii având opţiunea de a-şi stoca datele în UE. În plus, multe dintre serviciile Microsoft le asigură acestora, şi în prezent, controlul în ceea ce priveşte criptarea propriilor date, prin utilizarea unor soluţii de securitate gestionate autonom. În acest fel, compania protejează aceste date (date cu caracter personal din datele de diagnostic şi datele generate de servicii; date personale pe care compania le utilizează pentru a oferi asistenţă tehnică) împotriva accesului necorespunzător din partea oricărui guvern de la nivel global.

Iniţiativa va fi susţinută prin investiţii substanţiale constante într-o infrastructură europeană extinsă de centre de date, care alimentează serviciile cloud ce facilitează procesele de transformare digitală începute de clienţii europeni ai Microsoft, ajutându-i totodată să îşi sporească competitivitatea şi operând în conformitate cu toate legile şi reglementările aplicabile.

De-a lungul timpului, compania şi-a demonstrat angajamentul de a respecta, şi chiar depăşi, cerinţele legislaţiei UE privind protecţia datelor, fiind prima mare companie din domeniul IT, de la nivel global, care a afirmat că respectă normele GDPR şi a extins drepturile şi protecţia oferită (prin GDPR) la nivelul clienţilor săi din întreaga lume, şi nu doar din UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici