Bogate în vitamine, minerale și fibre, fructele sunt esențiale în orice dietă echilibrată. Fundația Spaniolă pentru Nutriție (FEN) recomandă consumul a două sau trei porții pe zi.
Există o multitudine de opțiuni și toate au o infinitate de beneficii. Cu toate acestea, există unul anume care activează, îmbunătățește sănătatea musculară și combate degenerarea fără a fi nevoie de proteine sau suplimente.
Fructul care activează, îmbunătățește sănătatea musculară și combate degenerarea este strugurele. Originar din Asia, este cultivat de mii de ani. Crește în ciorchini și poate fi de diferite culori: verde, roșu sau violet. Este un aliment dulce și suculent, care se consumă proaspăt sau uscat (ca stafide) sau se folosește pentru a face suc sau vin, El Mundo.
Strugurele este un fruct bogat în nutrienți benefici pentru sănătate. „Se poate evidenția aportul său de potasiu, vitamina B6 și vitamina C”, subliniază FEN. Conține, de asemenea, carbohidrați ușor asimilabili, precum glucoza, fructoza, zaharoza, dextroza sau levuloza, precum și antioxidanți, în special resveratrol, și fibre alimentare.
Zaharurile simple conținute de struguri, precum glucoza sau fructoza, le conferă un aport energetic natural. „În general, aportul lor de carbohidrați este mai mare decât al altor fructe, de aceea furnizează multă energie”, subliniază FEN.
În plus, o fac imediat, ceea ce le face un aliment ideal pentru momentele de efort fizic sau pentru recuperarea după oboseală.
După cum am menționat, strugurii sunt bogați în potasiu. „Potasiul este esențial pentru funcționarea mușchilor și nervilor noștri”, spune dr. Rafa Ramos, expert în traumatologie sportivă.
Medicul adaugă că deficitul acestui mineral poate provoca crampe musculare, oboseală sau ritm cardiac neregulat. Pe de altă parte, antioxidanții conținuți de acest fruct ajută la combaterea inflamației și favorizează recuperarea musculară.
Strugurii ajută la combaterea degenerării datorită conținutului ridicat de antioxidanți, precum resveratrolul și flavonoidele. Aceste substanțe protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi, întârziind îmbătrânirea și reducând riscul de boli degenerative.
De asemenea, compușii lor antiinflamatori contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular și nervos.
Pe lângă cele menționate, strugurii au multe alte beneficii pentru sănătate. Pe canalul YouTube al QueApetito, portal specializat în sănătate și bunăstare, sunt indicate câteva dintre cele mai importante:
Cantitatea recomandată de struguri pe zi depinde de dieta și de nevoile fiecărei persoane. Cu toate acestea, ca regulă generală, o porție sănătoasă ar fi între 150 și 200 de grame, echivalentul unui ciorchine mic.
Această cantitate furnizează energie, fibre și antioxidanți fără a depăși consumul de zahăr natural.