Oficialii polonezi au presat Banca Centrală Europeană să includă numele de fată al pionierului științific Marie Curie, în cazul în care aceasta va apărea într-o nouă serie de bancnote euro, potrivit a două surse.
Marie Curie, care a câștigat două premii Nobel în secolul al XX-lea pentru descoperirile sale care au dezvăluit secretele radiațiilor, se numără printre simbolurile „culturii europene” pe care BCE le-ar putea include în următoarea serie de bancnote.
Consiliul guvernatorilor BCE urmează să decidă asupra designului final până la sfârșitul anului 2026, dar bancnotele nu vor fi emise decât peste câțiva ani.
Prima femeie care a câștigat un premiu Nobel și singura persoană care a câștigat premii Nobel în două domenii științifice distincte, Skłodowska-Curie a fost aleasă pentru a apărea pe bancnota de 20 de euro. A existat însă o singură problemă: polonezii au insistat că bancherii centrali au omis o parte importantă a numelui ei din lista scurtă.
Curie a preluat numele de familie francez al soțului său Pierre în 1895, dar s-a născut Maria Skłodowska în Varșovia. Când a câștigat primul său premiu Nobel în 1903 pentru fizică, împreună cu soțul său Pierre, a fost creditată pur și simplu ca Marie Curie. Când a revendicat al doilea premiu în 1911, pentru chimie, la cinci ani după moartea lui Pierre, a optat pentru un nume dublu: Marie Skłodowska-Curie. Recuperarea numelui de fată a fost văzută ca transmițând un mesaj care era în același timp feminist și naționalist.
Omiterea acestuia atunci când BCE a publicat lista scurtă de teme și motive la începutul acestui an a atins un punct sensibil în Polonia, o țară care are câteva probleme cu faptul că a fost ștearsă din istoria europeană de vecinii săi din vest, fiind eliminată de pe hartă de trei ori în ultimele trei secole.
Diplomații polonezi de la Bruxelles au avertizat BCE că acest lucru era inexact, potrivit surselor. Guvernatorul Băncii Centrale Poloneze, Adam Glapiński, a intervenit și el cu o scrisoare adresată președintei BCE, Christine Lagarde. Deputații polonezi din Parlamentul European – și chiar și câțiva deputați non-polonezi simpatizanți ai feminismului lui Curie – au scris și ei pentru a protesta.
Banca Națională a Poloniei nu a răspuns la solicitarea de comentarii.
Chiar dacă Polonia are propria monedă și nu utilizează euro, Frankfurt a făcut acum o rectificare, actualizând intrarea de pe pagina sa web cu „Marie Curie (născută Skłodowska)”.
„Sunt foarte mulțumit că BCE a răspuns preocupărilor polonezilor și a ajustat designul noii bancnote de 20 de euro pentru a reflecta moștenirea poloneză a lui Marie Skłodowska-Curie”, s-a bucurat europarlamentarul conservator Janusz Lewandowski, într-un interviu acordat POLITICO.
Dar realitatea este ceva mai complexă. În primul rând, chiar și marea femeie a avut dificultăți în a se hotărî, semnând cu numele Skłodowska-Curie pentru o mare parte a vieții sale conjugale, dar folosind din ce în ce mai mult simplificarea „M. Curie” după moartea lui Pierre, în special în contexte profesionale.
Mai mult, personalitățile culturale europene ar putea să nu apară deloc pe bancnote dacă un design rival, cu motive mult mai puțin controversate, precum păsări și râuri, le va înlocui. Mai precis, BCE nu a decis încă oficial să utilizeze numele dublu al lui Curie și discută cu descendenții ei și cu Institutul Curie din Paris pentru a stabili cea mai bună soluție.
„BCE consultă diverse surse pentru a determina cea mai potrivită modalitate de a se referi la ea. Dacă cultura europeană va fi selectată ca temă pentru viitorul design, se va lua o decizie cu privire la modul în care vor fi afișate pe bancnote numele tuturor personalităților selectate”, a declarat un purtător de cuvânt al BCE. „Deocamdată, ne vom referi la ea ca Marie Curie (născută Skłodowska) pentru a recunoaște identitatea sa dublă”.
Dar, dacă istoria este un indicator, Varșovia va avea câștig de cauză.
O acțiune similară a Poloniei a dus la schimbarea denumirii programului Marie Skłodowska-Curie al Comisiei Europene în 2014, rezultând – după cum sugerează și numele – într-o victorie decisivă a Poloniei.